Vedno dražja hrana

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. mar 2011 9:42

se mi zdi da če ne kupuješ brezvezne hrane, ki nima drugega pomena kot crkljanje, veliko prihraniš. recimo kupiš navadne ovsene kosmiče namesto nekih hrustljavih, s čokolado, banano ipd, ki stanejo skoraj desetkrat več.. to je bil le en primer..potem so tu še neke narezane salame, pršuti, delikatesa.. ali pa če kupiš celo kilo edamca za 5 €. potem pijače. enostavno doma piješ čaj iz poleti nabrane in posušene mete.

pa zdaj se to sliši ko da si moraš pa vse od ust trgati. pa ni res. marsikdaj so enostavne "plain and simple" stvari najbolj dobre! meni najljubši so skuhani ovseni kosmiči z medom..

 

pri skoraj vseh stvareh se da kaj prihranit. meni je najtežje pri sveži zelenjavi in sadju. jabolka že kupimo za ozimnico, pa tudi radič smo imeli skoraj do februarja še.. jaz navadno ko grem po sadje, pogledam kaj je sezonsko in ceneje. sredi zime ne kupujem jagod. oz jih zelo redko.. namesto čokolade ;)


mislim, da če se zadržiš tu in tam in nisi tako razvajen glede hrane, kar gre!

Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 03. 2011 09:44

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

3. mar 2011 9:45

V nakupe grem enkrat tedensko, včasih tudi na 10 dni. Na hladilniku je listek, kjer se piše seznam stvari, ki so zmanjkale. Jedilnikov pa v naprej ne načtrujem.

Svinjsko in goveje meso kupujem pri lokalnem mesarju, piščančje v perutnini PP. Mesa imam v skrinji za cca slab mesec. Se mi zdi meso sploh piščančje v perutnini cenejše, pa še bolj sveže.

Zelenjavo v lokalni "sadje in zelenjava" trgovini. Če se le da, času primerno sadje in zelenjavo. Torej ne jagod sred januarja.

Ostalo hrano pa v marketih.

Od alkohola kupujemo poleti pivo, čez celo leto pa vino - domačega pri kmetu. Brezalkoholne pijače kupim redko, kak liter soka nam zdrži en teden brez problema. Ne kupujemo mehurčkov, žganih pijač.

Nona ima na srečo vrt, tako da poleti dosti prišparamo na zelenjavi in tudi sadju. Na račun njenega vrta imamo pozimi krompir in jabolka.

Kruh pečemo doma, za zajtrk ne kupujemo sem ter tja žemljic, kajzerc, makovk, sirovih štručk.

Nikoli ne skačem v trgovino, ker mi nekaj zmanjka ravno med kuhanjem kosila. Tega skakanja v trgovino ne maram. Pač tisti dan skuham nekaj drugega.

Ne kupujemo stvari, ki ne gredo v promet. Če vidim, da se ne poje, naslednjič ne kupim. (to so razni sadni jogurti, pripravljeni pudingi, zelenjavni namazi, paštete, ipd..)

Največ zapravimo za morsko hrano, ribe, škampe, lignje, je takoj 10 evrov na kilo.

Vilma

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. mar 2011 9:54

pa res.. tudi pri kruhu se da. kila moke kvas je dosti poceni.. pa tudi pri moki se da: iz kakega mlina po žakljih

www.mojalbum.com/naredilaana

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

3. mar 2011 10:00

Aja, veliko denarja se zapravi tudi za slane in sladke prigrizke. Čips, smoki, palčke, bonbončki, čokoladke, oreščki. Tu nam gre slabše, sploh pri oreščkih. Pistacije, makadamia, indijski orešči, kikiriki so skoraj vedno doma  

Pa kakšne rozine oblite s čokolado - temu se tudi težko upremo.

Vilma

Lizzie  

član od: 26.2.2009

sporočila: 504

3. mar 2011 10:12

Tudi jaz hodm 1x na teden v trgovino, med tednom si na listek pišem česa je zmanjkalo in kaj moram kupiti. Si sploh ne predstavljam da bi hodila vsak dan po kaj v trgovino, že enkrat na teden mi je muka...

Lizzie

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

3. mar 2011 10:16

Vidim, da vas gre veliko v trgovino enkrat na teden, jaz pa ravno obratno. Ko smo delali špeže( za katere več ni denarja, ker nimam v kosu za dat 100-150e,..pol pa itk spet kaj zmanjka, ker to ni dovolj za cel mesec,..) smo dosti več porabli kot sedaj, ko grem vsak dan sproti v trgovino. Vsak dan grem v trgovino po kruh, dva jogurta za otroka, piškote, če zmanjkajo, za tisti dan ali dva sadje in kar bom kuhala za kosilo. Včasih kruh ostane od prejšnjega dne in še tega ne kupim. Mislim, da zelo malo zapravim , pa kljub temu, da imamo polno rit vsega in nam čisto nič ne manjka,.. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

3. mar 2011 10:29

Midva imava posebno denarnico v kateri je na mesec 200 evrov in če jih pred koncem meseca zmanjka, pač jih, ker je v shrambi vedno dovolj vsega za vsaj še 3 kosila. Ker sva oba vegetarijanca (ogromno prišparava na mesu, paštetkah in salamah), nama gre tako dobro, da v 5-ih letih, kar to prakticirava, nama še ni zmanjkalo (celo ostalo je dovolj, da sva kupila kvaliteten kolesarski dres . Sir, mleko in jajca kupiva samo 1x na mesec in to kvalitetno. Kupujeva pa tako kot je napisala mamaF in NIKOLI, res NIKOLI lačna v nabavo! Ja, pa peš v trgovino, če je kaj zmanjkalo vmes. Z avtomobilom sva šla samo 1x na mesec, če je bila potreba. Sedaj, ko sva na švedskem, se ni nič bistveno spremenilo, razen valute. Sedaj imava v denarnici 2500 sek, kar se približno prevede v 280E in nama zadošča. Sara slovinkita

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

3. mar 2011 10:46

Če imate v bližini kmete, velja preveriti cene pri njih- mleko, jajca, krompir.....

Ko sem hodila na faks, se je dalo pri nas kupiti jajca, piščančje meso, kunčje, prepeličja jajca..

Cene so bile res ugodne, se splača preverit.

http://www.bf.uni-lj.si/zootehnika/o-oddelku/ka

Jajca prodajajo 2krat na teden, ostalo, ko se kolje.

katti

Mayisa.  

član od: 21.2.2010

sporočila: 253

3. mar 2011 10:55

[citat=--mamamia--]

p>

presenečena, kako malo sem plačala za polno torbo (ne vrečko). .

 

Mamamia

 

Sem tudi jaz tako mislila, ker sem absolutno proti plastičnim vrečkam in je pod mojo "nakupovalno vrečko" bila mišljena moja torba iz blaga. Se pa tudi z vsemi ostalimi več ali manj strinjam. V trgovino ne lačen, seznam v roki, nakupovat samo kar se res nujno potrebuje itd. Ne morem si pa kupovati mlečnih izdelkov na zalogo, sadja, zelenjave, pa še kaj bi se našlo, tudi kruh redno pečem doma, ...v glavnem ne zapravljam po nepotrebnem, NE kupujem brezveznih stvari, ne mečem v nakupovalno košaro presežkov ....hrana je vseeno zelo draga in se še draži, plače pa ostajajo enake že veliko časa ...to pa me jezi!! Mayisa Sporočilo je spremenil(a) Mayisa. dne 03. 2011 11:03

neznan uporabnik

3. mar 2011 11:19

Saj maš prav. Hrana je obupno draga, vse ostalo tudi. Ljudje delajo pa ne dobijo plač. Redki jih. Pa jaz znorim,ko vidim kako si eni bedaki vsak dan privoščijo kosila po 100 evrov na glavo in temu rečejo poslovni sestanek. Ker kao v vladnih pisarnah je moreče vzdušje. V oštariji pa je relaxi. Jaz sem sedaj na hitro skup vrgel. Mi smo 4. Hrana 300-400 na mesec. Položnice tud 400,če ne 500. Pa ni preseravanja nobenega. Kruh,moka,meso,sir,jajca,mleko,kava,testenine,riž,zelenjava,maslo al margarina. Nič tort,čipsov pa takih zadev. Edino liter pravega bučnega olja pa liter olivnega. To je vse naše preseravanje. Pa mogoče 15 piv na mesec. V trgovini. Jaz v gostilni nisem pil piva menda že več kot leto. Pa mogoče sem 5 kav zunaj spil. Pa s hrano in položnicami znese 1000. Kje pa je pol obleka,obutev,vožnja,kozmetika,prašek,čistilnica,frizer......

Pa lastniško stanovanje imamo. Če bi še najemnino morali plačat. Ma groza. Jaz mam vse limite polne do zadnega centa,american,mastercard,diners mam vse že porabljeno. In komaj krpam. Pa nimamo slabih dohodkov. In jaz sploh ne vem kako ljudje živijo,ki majo manj. Pa mi smo očitno tak daleč prišli,da nam bo populacija začela umirat,ker ne bodo mogli ljudje hrane kupit. Guverner se pa repenči,da tud če obrtniki 5 miljard potegnejo iz bank, država ma še vedno miljarde in miljarde v tujih bankah. Ne vem,nisem ekonomist. Samo meni to vse skup ne štima malo.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?rimljanka
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti