26. feb 2011 12:22
Jaz pa nisem prav nič navdušena nad "suhimi" tortami in roladami iz "suhega" biskvitnega testa s "trdo" masleno ali kremo na bazi rastlinske smetane. Prav tako ne dam dosti za razne sadne "šrudlje" iz vlečenega testa (raje imam zelenjavne različice), krofe jem samo za pusta, potico ob božiču in veliki noči, tudi razni marmorni kolači in peciva, kjer je osnova debela plast biskvita niso pri meni prav nič priljubljeni.
Pa seveda bomboni, teh nikoli nisem jedla.
Res je lažje napisati, kaj imam rada. To so sadne ali pa skutine pite s krhkim testom, domači piškoti, torte z dosti lahke kreme in malo dobro navlaženega biskvita, žepki in zavitki iz listnatega testa s kiselkasto - sladkim ali pa skutnim nadevom, jogurtove strjenke, "panakota", "tapravi" tiramisu, domači sladoledi, na prvem mestu pa so pri meni "težke" sladice v majhnih količinah, kot so baklave, urmašice in podobne "orientalske" dobrote, pa prekmurska gibanica, pa sicilijanski "kanoli" in "kasata" ali pa peciva, "nabita" z orehi, medom, sladkim beljakovim snegom in podobno.
Če povzamem, z večjim veseljem pojem majhen košček res dobre baklave kot četrt pekača "navadnega" jabolčnega zavitka.
Pa z leti ugotavljam, da sem zmeraj manj "za sladko", ampak kadar me že zamika, mora biti pa tisto sladko res sladko ali pa kot druga skrajnost nežno, lahko in "osvežilno" (ala strjenke in sladoledi).
Mojca