24. feb 2011 10:03
Draga manca51, najlepša hvala za dobre želje. Bojim pa se, da se prav ne razumeva, kajto čirečare v kapljici krvi nimajo prav nič ne z uradno, ne s kakršnokoli drugo medicino. Našega zdravstvenega sistema prav nič ne zagovarjam, ker je v njem dejansko marsikaj narobe, ampak idealnega, vsem prijaznega in vsemogočega zdravstva pa prav zanesljivo ni nikjer na svetu. Mene prav nič ne moti, če kdo vleče ljudem denar iz žepov z napitki za večno mladost, z oblogami za brisanje gub ali z magičnimi kuhinjskimi pripomočki. Konec koncev, kdor misli, da tovrstne čudeže res potrebuje, naj jih plača in se mi prav nič ne smili. Neumnost ima pač tudi svojo ceno. Nekaj povsem drugega pa je, ko gre za izkoriščanje stisk ljudi, ki so se znašli pred resnimi problemi - ki se morajo sprijazniti s tem, da njih ali nekoga njihovih bližnjih čaka še par mesecev življanja ali da bodo preostanek življenja preživeli v hudih bolečinah ali tako ali drugače prizadeti. Tukaj je pa heca konec. Ker človek v hudi stiski ne more več prav racionalno razmišljati in se je pripravljen okleniti prav vsake bilke in je tudi pripravljen verjeti marsikaj, česar sicer ne bi, pa čeprav je to napoj iz kuščarjevih dlak ali magični urok. Tista "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal" še kako velja. Tudi sama sem velika zagovornica čajev, zeliščnih oblog, masaž itd., seveda v zdravih mejah - kolikor pač lahko zdravijo ali vsaj blažijo težave (včasih zelo uspešno, včasih prav nič). Tudi proti homeopatskim napojem nimam nič, ker vsaj škoditi ne morejo, in če placebo učinek uspejo vzdrževati dovolj dolgo, da osnovna težava medtem sama mine, toliko bolje. V takem primeru so zanesljivo najboljša izbira. Včasih tudi že temeljit pogovor zaleže in če je res pomagal, je vreden svojega denarja. Ampak kovanje zaslužka na ta račun resničnih stisk ljudi - to je pa za moje pojme perverzija brez primere, pa naj gre za čudežen prašek, gledanje v kristalno kroglo ali kapljico krvi. Veliko zdravja vsem, Sonja