19. avg 2011 20:38
Nekaj žargonskih razlag (upam, da ne bo kakšna preprosta duša ob branju te in sosednje teme, kjer umujemo o jezikih, vsega narobe razumela)
"Tajlirano" v žargonu pomeni, da je krojeno tako, da se oblačilo tesno prilega telesu. In ponavadi se tudi pove, v katerem delu telesa se zadeva najbolj prilagodi telesu. Ponavadi se res lovi širina v pasu, ampak pri ženskih oblačilih je treba tule precej veščne tudi v višini prsi. So pa tudi obleke in krila, ki grejo ob telesu tudi ob bokih in nogah, ker se njihova širina od bokov dol oži - reče se, da se "krojem pobirajo od zadaj" (in pridejo ven tiste super po-celi-dolžini oprijete obleke do/čez koleno, ki so jih nosile h'wood dive v petdesetih, kakšne tri leta nazaj jih je pa imela v kolekciji tudi Victoria Beckahm).
Pri moških oblačilih je pa itak muka "tajliranja" v širini pasu
Olivini bom širše poskušala odgovoriti v naslednjem sezonskem reportu. Je pa tako, da imajo jesensko-zimske variante precej oblek v kroju A-linija, medtem ko take konstrukciije geometrije, da bi krilni del tako intenzivno stal "na ven", kot to lahko naredijo s poletnimi oblekami - tega pa v zimskih linijah ni dosti. Materiali za mrzli del leta so močnejši, debelejši in izvedba take konstrukcijske zadeve bi bila preposto pretežka, prekomatasta ali pa predraga.
Ima pa zimska verzija (več o tem čez slab mesec, jaz grem še malo v južne kraje prej) variante širokih krilnih zadev in sicer takole
- da se na blago zvončen kroj naredi en sloj močnejšega materiala: recimo perje, krzno, blago ali volna, narezana in navozlana tako, da je učinek perja/krzna (fotke bodo drugič)
- da se krilo podloži s precej tila; sama sem pred letom zajela sapo in so mi naredili dolgo krilo iz temnosivega satena in spodaj temnosiv til in je zadeva precej efektna. Kombiniram jo z belo moško srajco (in s tem rešujem garderobo za srednjeformalne popoldanske in večerne dogodke, kadar preprosto nisem pri volji za črno).
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. 2011 20:50
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. 2011 20:53