Ne vem, ali imam samo jaz tako smolo, ali je to sedaj že vsakodnevna praksa. V zadnjem mesecu dni mi nihče ne odgovarja na maile, klice. Pa ne gre za privat zadeve, prijatelje, temveč za komuniciranje z večjimi podjetji, trgovinami, ko jim pišem kot fizična oseba ...
Na spletni strani nekega centra vidim, da iščejo zunanje sodelavce. Pišem mail, da sem zainteresirana in če se lahko dobimo, da mi podrobneje predstavijo delo. Se dobimo, čez teden dni mi le pošljejo po mailu načrt dela (čeprav je obljubila, da bo poslala še isti dan kot smo se dobili), nato jim po nekaj dneh premisleka javim, da bi rada sodelovala z njimi in tako pustim delo, ki sem ga doslej opravljala (za obe deli gre za delo prek študentskega servisa), saj mi je to novo bližje po stroki. Ženska na drugi strani je navdušena in pravi, da me bodo upoštevali pri sestavljanju urnika in da se delo prične čez 2 tedna ter da me obvestijo kako in kaj takrat. Mineta 2 tedna, ne duha ne sluha z njihove strani. Jim pišem mail, da mi sporočijo, ali so sploh še zainteresirani, ni odgovora. Jih pokličem, se spomnijo maila, a menda ni bilo časa za odgovor, mi na hitro razloži, da so na konferenci ugotovili, da zaenkrat še ne bodo potrebovali zunanjih sodelavcev, razen za nekaj ur tedensko bi pa jih, a mora za gotovo preveriti urnik in mi bo še taisti dan sporočila, ali me sploh potrebujejo. Mine dan, mine naslednji dan in še en ... Ni odgovora, ni klica, ni nič. Jaz pa pustila delo, da bom pričela pri njih, a sedaj pa takole ...
Ko se prijavim na razpisana delovna mesta prek zavoda za zaposlovanje, pričakujem vsaj mail, da vem, da so prejeli prijavo in da nisem izbrana v ožji izbor, pa nič - no, so svetle izjeme.
Končno pridem do razgovora za delo, na razgovoru so navdušeni nad menoj, jaz tudi. Mi ob koncu razgovora pove, da mi ne more nič obljubit, ker imaš še nekaj kandidatov in da mi odločitev sporoči še isti dan popoldne v vsakem primeru - če me sprejmejo ali ne, saj se z delom prične s ponedeljkom, to pa se je dogajalo na četrtek. Čakam v četrtek popoldne ob telefonu - nič. Čakam v petek - nič. Danes pa tko al tko ne delajo, tako da dvomim, da bom sploh obveščena, kljub jasni trditvi, da me obvestijo v vsakem primeru (kot sem na hitro videla na listku, nas je bilo na razgovoru okoli 7, tako da to pa spet ni tako velika cifra ljudi, da se jih ne bi dalo obvestit).
Iščem neka material za kaligrafijo, na spletnih straneh knjigarn in papirnic najdem e-naslove za pomoč, nasvete, vprašanja uporabnikom in jim pišem, ali imajo nek artikel, ki ga iščem ter kakšna je cena in kje bi bilo to moč prevzeti. Pisala sem na tri take naslove, tudi enega odgovora ni bilo. Ko sem sama imela delo, ki je vključevalo komunikacijo s strankami prek telefona ali elektronske pošte, sem na to vestno in natančno odgovarjala. Očitno pa sama nimam te sreče z odgovori.
Imam vprašanje, ki se nanaša na zaposlovanje, pa na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje najdem mail, na katerega naj bi se lahko obrnila. Tega je že en mesec nazaj, odgovora ni.
Razumem, da bi pisala maile, v katerih bi imela miljon vprašanj, za katere še niso slišali, pa zato ne bi zbrali volje za odgovor. A kaj ko postavim enostavno vprašanje, vsakdanje, a dobim nazaj pa nič. Tudi moj elektronski naslov ni zapisan tako, da bi bil sumljiv in bi ga zato pospravilo pod vsiljeno pošto, tudi prek telefona sem vedno mirna in jih nisem mogla prestrašiti s svojim glasom :) Res se sprašujem, ali v podjetjih v današnjem času in napredku komunikacij namenjajo tako malo pozornosti tej veji komunikacije.
Sem pa zato toliko bolj vesela in rada sodelujem s takimi, ki ti odgovorijo, če ne drugega, da ti sporočijo, da trenutno odgovora še ne vejo, da pa mi ga javijo, ko pridejo do njega. Neka kultura in bonton pa tudi morata biti, a ne?
Jejža