Pozdravljeni! Imam eno majhno prošnjo. Moja sestrična ima za srednjo šolo (izobraževanje odraslih) za izdelati seminarsko nalogo o Diabetesu. Pregledala sva že veliko strani, pa vendar, se mi zdi področje zelo obširno, zato bi prosil, če mi lahko kakorkoli svetujete. Torej, kaj vse vključiti v seminar... Stvar naj nebi bila preveč strokovna, ker je to za trgovsko šolo. Že vnaprej HVALA!
Diabetes (seminarska)
tema odprta - 12. nov 2003 12:02 | ogledi: 4.003 | odgovori: 4
12. nov 2003 13:21
Kupi naj si Vivo, ta mesec je cela priloga posvečena sladkorni bolezni, pa v knjižnico naj gre in prelista One, tam je tudi letos bilo v prilogi zdravje pisano o diabetesu. Drugače pa dobi v zdravstvenem domu brošure. Čau, Loni
12. nov 2003 14:41
Diabetes, bolezen pri kateri telo ne more več uravnavati sladkorja v krvi.Pri zdravem človeku imamo 60-120mg glukoze na 100ml krvi. Če je v krvi več kot 180 mg glukoze pomeni, da nam primanjkuje inzulina. Po jedi se glukoza iz črevesja resorbira in začasno se poveča njena količina v krvi. S povečanjem sladkorja v krvi se sproži izločanje hormona INZULIN, ki se nahaja v trebušni slinavki. Presnova se v celoti spremeni če je inzulina premalo v našem telesu. -mišice, maščobno tkivo, ter ostala tkiva(razen živčno tkivo, eritrociti in jetrne celice) ne morejo sprejemati glukoze=ne morejo pridobivati energije iz glukoze. Najprej nastanejo motnje v presnovi oglikovih hidratov. Sladkor v krvi se poveča, glukoza pa se izloča z urinom. Za izločanje potrebujejo ledvice veliko vode. Zato smo žejni in moramo veliko piti. Večina popite tekočine se kmalu izloči in žeja je spet tu. Nenehno pitje je dalo bolezni tudi ime:diabetes mellitus=medeno sladki pretok. Tip 1: Pojavi se pri mladostnikih do 30 leta. Znaki so:žeja, hujšanje, povečanje seča, vonj sape diabetika po acetonu. Posledice:slabovidnostali pa prenehanje delovanje ledvic Tip 2:Pojavi se pri starostnikih po 40 letu. Znaki: presežna teža Posledice: Tablete, dieta, injekcij To je bilo dokaj na kratko. Če potrebuješ še kakšne informacije javi! LP Saša Saša-Aleksandra Venturini
12. nov 2003 17:33
Hvala vsem zaenkrat, se bom potrudil, da bova naredila kar najboljše. Zbegalo me je to, ker je toliko različnih informacij oziroma se vsak članek o diabetesu začne nanašat na kako drugo bolezen, ampak kot vedno, bom očitno tudi tu moral vse 3x prebrati in se odločiti kaj vključiti v seminar in kaj ne. Seveda pa bom še naprej z veseljem sprejel vse vaše predloge.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Ajdovi svaljki s kislo repo
Barilla Casarecce iz čičerike z lahko kaponato