12. nov 2003 12:23
hojla,
kaj bosta naredila z ostanki, je sicer odvisno od tega, kaj ostane, ampak vseeno nekaj predlogov
1. KUHAN, DUŠEN RIŽ/RIŽOTA - če dodaš mleto meso/zelenjavo + kako začimbo po okusu, lahko ostanke riževih jedi uporabiš za nadev za zelenjavo - npr. nadevane paprike, jajčevci, bučke...nastane čisto nova jed
- spet z nekaj dodatki po tvojem okusu (sveža ali kuhana zelenjava/ ostanki pečenega ali kuhanega mesa/sir/jajček/šunka) lahko pripraviš pečen riž (meni je blazno všeč, če v pečen riž narediš jamico, noter ubiješ jajček (na oko) in ga spečeš v pečici, da se tudi rumenjak skoraj do konca skuha)
- kuhan riž lahko uporabiš za pripravo riževe solate
- če ti ostane nekaj žlic kuhanega riža, ga lahko uporabiš za zakuho za juhe, mineštre...
2. KUHAN KROMPIR- sicer pravijo, da naj krompirja ne bi pogrevali, ampak jaz nimam težav s tem: - cel kuhan krompir (olupljen ali ne) lahko nadevaš (s sirom/špinačo/mesom/ gobami/ zelenjavo itd.) in zapečeš v pečici
- cel kuhan krompir zrežeš na polovičke in ga obložiš s sirom, šunko, gobicami (po želji) ter zapečeš v pečici, da se sir stopi ponudiš s skuto/solato/kako omako....
- na listke narezan kuhan krompir uporabi za musako, različne narastke...
3. KUHANE TESTENINE: - (lahko tudi z omako vred) če dodaš meso/sir/zelenjavo.... lahko pripraviš narastek. če imaš testenine z omako, pazi, da se bodo okusi omake in dodatkov ujemali
- čiste kuhane testenine brez omake za solate
- za zapečene makarone
- zakuhe za mineštre (pašta fižol, fižolova juha, mineštra...)
- rezance lahko za sladke/slane rezančne narastke
4. KUHANA, DUŠENA ZELENJAVA: - za narastke
- če dodaš sir+bešamel in zapečeš v pečici dobiš gratinirano zelenjavo (posebno dobro pri kuhani cvetači, brokoliju...)
- kuhana zel. za solate
- za nadev za lazanjo
5. SIR - za omake, narastke, gratiniranje, lazanje, nadev za mesne roladice...(običajno lahko uporabiš tudi več vrst sira hkrati - če ti recimo ostane od narezka)
6. KUHANO MESO: - že zelo dolgo nazaj je bila na forumu ena tema jedi iz kuhane govedine, poišči jo
to mi je zaenkrat padlo na misel
pri uporabi ostankov mogoče rabiš nekaj več domišljije, ker si moraš pogosto sam izmislit recept ali ga priredit, ampak rezultati so pa presenetljivo dobri
pa še ena dobra stran kuhanja z ostanki : jeid pripraviš hitreje (ker odpade kuhanje/rezanje posameznih sestavin)
pa dober tek,
maja