18. mar 2011 13:11
pinka je napisal/a: |
Sem pa lani zasadila 30 prezimnih sivk, pa ne vem, če bodo preživele, pa še pokrila sem jih čez zimo. |
Pusti jih pri miru vsaj še 14 dni, po 1. aprilu nekje jih poreži kake 10 cm od tal. Če so koreinine žive, bodo pognale množico poganjkov, zacvtetele icer kasneje kot, če bi jih ne porezala, a bodo bujnejše. letošnja zima nikjer pri ans ni prizanašala rastlinam, sem tudi sama ogledovalča žajbelj in sivko, prejšnji vikend nista zgledala preveč bleščeče, bom videla ta vikend, če se stanje že izboljšuje.
Še to: če bodo porezani poganjki videti živi, jih, po 5-8 skupaj posadi v kupčkih, kdaj pa kdaj zalij, če bo suša in pusti pri miru. Večina se jih bo najbrž ukoreninila, boš hitro videla, ker bodo posatli bolj zeleni, pognali nove dele, morda kakšen že letos zacveti. Če bodo v kupčkih posamezni poganjki suhi, jih kar pusti, da ostalim ne poškoduješ na začetku zelo nežnih korenin - ali pa jih poreži malo nad zemljo. Na ta način se ukoreninja tudi žaljbelj, na hitro lahko priodeš za nič denarja do množice grmičkov.
rimljanka