12. feb 2011 6:48
Lisa je napisal/a: |
Elaphus, saj je tako. So trajni, tudi v zahodni Evropi zelo uporabljani (če šteješ GB zraven).
Lisa |
Tako trajni pa spet niso.... vsaj tale ne. Tam, kjer je dobesedno sprhnel, se je sama zasadila lepa trajnica(Hebe), na sliki zadaj, tako da je v koncni fazi vsaka stvar za nekaj dobra.
Zanima me, kje je v Slo bi jih dobila, zamenjati moramo kar dva, kupljena leta 1996, pa se jih pri nas ne dobi. Morda na crno, uradno pa ze od 2001 niso vec v prodaji In Bog ne daj, da bi jih kdo kuril v lastni reziji, ker se baje pri gorenju sprosca nek zelo strupen plin.
Adalbert, pasijonko , vsaj tisto najpogostejso v nasih krajih, se obrezuje zgodaj spomladi. Cveti na poganjkih tekocega leta, za sad( ce imas tisto, ki ima uzitne plodove,) bos pa morala pocakati. Ponavadi ima prve plodove kakih 6,7 let stara rastlina. Na socni strani bodo lepsi.
Kleo, zal ne vem za nobeno pokrovno rastlino, ki bi se zelo hitro razrasla.
Na misel mi je prisla nizka krcnica (hypericum calcinium)
http://www.giardinaggio.it/giardino/singolepiante/iperic
Ta se dokaj hitro razrasca, je lepa in brez problemov przimi, le nadzemni del se ponavadi posusi. Spomladi jo porezes nekaj cm nad tlemi in to je vse. Zal jo velikokrat napade rja, tudi oidij.
Imam se eno, neobcutljivo, nizko pokrovno (zimzeleno )trajnico pa se trenutno ne morem spomniti imena. EMSO.
. Ko mi pade na pamet, ti napisem.Morda ti bo se kdo kaj predlagal. Zagotovo jih je na Kulslo veliko z zelenimi prsti, pa od stroke tudi.
Sicer pa ti svetujem, da posljes sliko brezine, ki jo namervas zasaditi na kaksno strokovno revijo in napises, kaj bi rada.Verjetno ti bodo radi pomagali, vsaj pri nas je tako.Lp
lp lučka
Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 12. 2011 07:18