25. okt 2012 13:46
Meni so kamelije najljubše grmovnice in po dolgoletnih izkušnjah z njimi in nasvetih mojega prijatelja, poklicnega vrtnarja z dušo, lahko mirno napišem, da je o kamelijah na netu in v knjigah napisano toliko nasprotujočih si mnenj, včasih tudi neumnosti, da bog pomagaj.
Tale na sliki je Camellia sasanqua, imam še tri, bledo roza in belo. V primerjavi z japonsko kamelijo ima rada sonce, ne direktno, pa vendar.
Tudi bolje prenese mraz. Če napišem, da sem jo pred leti imela v Posočju, to nekaj pove, ne? Ker je v Slo očitno manj poznana, so mi jo ukradli... .
Camellia japonica je bolj občutljiva kot sasangua, sploh tiste s težkimi, polnjenimi cvetov, ki se neradi odpirajo, odpadajo...
Ker pa je že govor o mrazu, kamelije so bolj kot na mraz občutljive na vlago. Če v suhi zimi nismo poskrbeli za zaščito tal in in tla zmrznejo, ne bodo preživele zaradi žeje in ne zaradi mraza.
To ne pomeni, da imate lahko japonico tudi na Triglavu, ampak ob primerni zaćiti tal in ustreznem mestu bo v zemlji lepo živela tudi marsikje v Slo. Tele na sliki, Sasanqua skoraj gotovo, za japonico se je treba malo bolj potrudit.
lp lučka