4. feb 2011 17:25
No, dober diktator je proletariat, vendar ne za kapitalistične prasce!
Odločil sem se, da se več v tej temi ne oglasim, sem povedal kaj mislim, pa, kot bi rekla ena moja prijateljica " ko je shvatio je shvatio " in ni več kaj za povedat. Pa pogledam, "kaj dogaja" v temi, pa me miša miška sprovocira, dobesedno potrebuje odgovor. Bom kratek, kolikor se da:
Miška, kapitalizem je slab in pika, je absolutno zlo, to je izhodišče, ki ga moramo razumet, če hočemo karkoli naprej premišljevat. Ne vem koliko si stara in koliko se spoznaš na politično ekonomijo, novejše generacije imajo pomankljivo, kapitalistično izobraževanje. Pa mimgrede, ravno zaradi kapitalističnega izobraževanja v ZDA, ki je bilo pod vplivom CIA, je Sartre ( en francoski kuhar ) raje imel Stalina in Sovjetsko zvezo kot ZDA, se mu je zdelo manjše zlo.
Po zadnjem guruju kapitalizma M. Friedman-u ( je oh in sploh v kapitalističnem svetu, najbrž glavni krivec sedanje krize, utemeljitelj t.imenovane čikaške šole, ena taka šola, mal manj znana kot francoska Cordon Blue ) namen podjetja je da ustvarja dobiček in nič drugega. Kaj pa je dobiček? Recimo, proizvajaš zdravilo proti raku. Kako določiti cenu. Sešteješ vse stroške izdelave, amortizacijo, razvoj...........in to so tvoji stroški. Zdravilo prodajaš po ceni s katero iztržiš največ denarja, vkalkuliraš, koliko ljudi naj umre, ker si ne more plačati zdravila, to bo opomin tistim, ki lahko plačajo. Razlika v ceni je dobiček ali profit, in to je edino važno v kapiotalizmu, da se kapitalistični prasci redijo. Namen proizvodnje ni zadovoljevanje potreb, potrebe bodo kapitalisti izmislili, pa naj si bo ptičja ( prašičja ) gripa, izbira viktorjev, misic, karkoli že, le da je dobiček ( profit ). Tukaj ni nobenega populizma, nobene demagogije le gola dejstva. Cel kapitalizem je utemeljen na profitu ( torej kraji, denar je neupravičeno zaračunan potrošniku ) in pohlepu. Velikokrat citirajo Churcila ( to je en angleški kuhar ), ki je povedal, da kapitalizem ni idealen, boljšega sistema pa ni. POdobna stvar kot s profitom je s obrestmi: banke zaračunavajo obresti na denar, ki ga pravzaprav sploh ni, in to ni niti moralno niti etično, vendar to kapitalizem sprejme kot nekaj vzvišenega. ( kaj pa so obresti: jaz imam dva sendviča ( sem jih ukradel ), ti si pa lačna( ker sem tebi ukradel ), in jaz ti dam ukraden sendvič, ti mi pa boš pol vrnila dva, to so obresti, skrajnje nemoralna kategorija, ki jo kapitalizem sprejme kot nekaj vzvišenega............ ).
Miška, poglej, nič ni zrastlo na mojem zeljniku, nobenega populizma, le gola dejstva. Ne vem zakaj se mi zdi, da študiraš matematiko ( morda sem te s kom zamenjal ), matematičen zapis stanja bi bil: lim ( kapitalizma ) od 0 ( sedaj ) do recimo 100 let= sigma ( 95% revežev + 5 procentov svinsko bogatih ).
A, ja glede egipčanov: čisto nič se ne bo spremenilo, če Mubarak gre ali ostane, reveži to bodo še naprej...............
ežoj