17. jan 2012 11:50
Po premišljevanju kaj in kako sem se odločila, da tule povprašam za nasvet. Aja pa preden se vsuje plaz kritik, obiske pri zdravniku (in vse kar jim pritiče) sem že dala skozi, skratka ne iščem diagnoze, ampak bolj nove rešitve, ki mi jih "uradna" medicina nekako ne zna dati.
Že več let sem pri sebi zaznavala bolečine v desnem kolenu. Pojavljale so se občasno, recimo na 3 mesece. Se pravi 2 meseca normalnega stanja v kolenu, ki je bilo prekinjeno z nenadnim pojavom bolečine. Bolečina je bila precej ostra, težko sem popolnoma iztegnila koleno, kakršnakoli aktivnost z veliko pregibanja mi je povzročala precejšnje muke, skratka v takih obdobjih sem še najlažje počivala. Na zunanji strani kolena sem vedno čutila bulo, ki je bila v teh obdobjih tudi zelo boleča na dotik. Ker sem bila na začetku še v precej mladih letih (okoli 12 let) me ortoped ni jemal preveč resno. Poslal me je na slikanje, ugotovljeno mi ni bilo nič. Sum je bil na poškodbo v mladosti, sicer naj bi bilo koleno BP.
Obdobja bolečine in nebolečine so se mi ponavljala in pred približno 5imi leti mi je koleno "zaštekalo". Sredi noči ga nisem več mogla iztegniti. Najprej mi ga je ortoped poskušal na silo sprostiti, potem so me zopet slikali, diagnoza je bila natrgane oz. rahlo poškodovane križne vezi. Sledila je artroskopija kolena. Za tem sem seveda lahko koleno iztegnila, a občutek notri ni bil pravi. Obdobje brez bolečine je sicer trajalo nekoliko dlje, a ne dosti. Lani sem tako obležala na potovanju, saj zaradi bolečine v kolenu skoraj nisem mogla hoditi.
Po prihodu domov sem šla na magnetno resonanco. Potrdili so mi "otroške blodnje, da čutim bulo na kolenu" in mi diagnosticirali manjšo cisto, katere velikost varira. Kadar se poveča mi povzroča bolečine, ko uplahne je gibljivost skoraj brez problema. Na moje vprašanje, kako se bom ciste rešila je sledilo neko "mučkanje" kirurga, da je opreacija mogoča, ampak da nima ravno smisla... in da naj pač počivam če mi bo cista "nagajala".
Problem je ta, da me koleno zadnje čase vedno bolj boli, težko oz. skoraj ne morem kupovati iz najnižjih polic v trgovini, ker se potem komaj poberem, če hodim po stopnicah navzgor mi ob vsakem desnem kolenu notri nekaj poči, občasno imam napade hude bolečine, ko so že osnovna opravila v hiši problem. Ko pa pridem k zdravniku, me odpravijo s smehljajem, da naj se ne sekiram, sem mlada, zdrava (teža je razmeroma ok, kar se tiče pritiska na kolena) in podobne nekorektnosti. Koleno pa imam pri 25ih napol neuporabno, česa naj se potem veselim pri 50ih? Nepokretnosti?
Glede na to, da sem precejšnji pristaš "uradne" oz. strokovne medicine mi je po vseh slikanjih in MR zmanjkalo ideje kaj naj še storim. Vsa ta leta me odpravljajo z nasvetom počivanja, stanje pa se mi slabša. Ima kdo kakšen nasvet na koga naj se obrnem? Rada bi namreč rešila, kar se rešiti še da s kolenom.
Hvala za odgovore
Viva Meier