Prosim za pomoč pri prehrani!

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

tema odprta - 27. jan 2011 9:50 | ogledi: 33.476 | odgovori: 10

Pozdravljeni!

Vljudno naprošam, za kakšen konkreten nasvet in pomoč.

Imam težave z želodčno kislino. Predvsem takrat ko pojem stvari, ki tudi sicer za vsakodnevno življenje niso zdrave. Po vseh nasvetih, ki sem jih prebrala glede kisline, sem ugotovila, da bi za začetek morala nujno spremeniti svoj način prehranjevanja in tudi nekoliko shujšati.

Včeraj sem se odločila da spremenim svoje prehranjevalne navade in se začnem bolj zdravo prehranjevat. Stroge diete ne pridejo v poštev, ker bi želela kilograme izgubiti počasi in premišljeno, hkrati pa odpraviti tudi kislino (ozr jo vsaj pokušati). Tako bom vsaj vedela, ali je potreben obisk zdravnika glede kisline ali ne.

Problem pa nastane, ker se enostavno ne znajdem?

Potrebovala bi kakšen jedilnik (primer ) kaj jesti, hkrati pa bi morala upoštevati kaj ne jesti zaradi kisline. Na vseh predlogi zdravega prehranjevanja se nahaja precej mleka, jogurtov, muslijev...jaz pa tega ne morem jesti ker me po mleku peče kislina. Po jogurtih ni problema. 

Problem nastane pri kosilu, kaj kuhati. Domov med tednom pridem namreč šele ob 17:00 uri. Iz tega razloga bi prosila predvsem za primere kosila, da ne bi ravno vsak dan jedla pečenega piščanca in solate.
Lahko pri tako poznem kosilu pojem še kakšne OH ali ne raje?

Kaj jesti v službi? Kaj za zajtrk?

Predvsem pa lepo prosim, če pri vašem nasvetu upoštevate probleme z kislino, saj sem zaradi tega pri prehrani precej omejena.

Že od sobote pa mi uspeva brez sladkarij in hrane po 18 uri. Glede na to kakšen sladkosned sem, se čudim sama sebi:)

Hvala za vse nasvete!

Al-Ni

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15406

27. jan 2011 10:58

Sama sem pred leti imela velike težave z želodno kislino. Največji vzrok je bil stres, drugi pa, da sem na tešče pila kavo. Prvi obrok po nekaj urah in še to malica v službi- pretežno kuhana, težke omake in ker je že dalj časa stala, ni ravno koristila mojemu želodcu. In naslednji obrok šele pozno popoldne - proti večeru, ki mi je obležal v želodcu.... Jaz ti svetujem, da si poskusiš organizirati prehrano tako, da ješ 5 x na dan in sicer si pripraviš manjše obroke. S tem želodca ne boš preobremenila in tudi na tehtnici se bo poznalo. Med obroki naj bo cca 3 ure. Med obroki pij le radensko ali vodo ali nesladkan čaj. Za zajtrk ti svetujem - najbolje je, da ga pripraviš doma - kos kruha, žemljica ali pa riževi vaflji in kakšen namaz, rezina salame- lahke recimo piščančje prsi, pusta šunka ali rezina sira.Izogibaj se maslu, polnomastnih sirov, topljenih in pikantnih sirov. Prepečenec. Lahko tudi musli z jogurtom. Ne svetujem pa ti kave, nadomesti jo z čajem. Malica v službi naj bodo oh, ker ti bodo dale veliko energije. Težko ti svetujem glede malice, ker ne vem ali vam jo servirajo ali si jo organiziraš sama. Če pa nosiš z seboj si pripravi kakšno testeninsko ali riževo solato v kateri imaš kot dodatek kuhano zelenjavo, sir, jogurtni preliv. Lahko tudi kak dietni sendvič, Za kosilo, ki je tvoj glavni obrok pa ti svetujem, da se lotiš kuhanja juh - zelenjavne in v njih lahko skuhaš tudi košček mesa ali testenine, riž. Pa rižote ali testenine z kakšno omako, zelenjavo. Ali pa zelenjavna omleta in kuhana zelenjava v solati. Če pripravljaš meso, ribe jih dušiš, zraven kuhana zelenjava, krompir. Solato (mehko) okisaj z limono ali domačim jabolčnim kisom. Zvečer pa kakšen manjši obrok, recimo kuhano jajce, jogurt, juha, če si lačna, oh pa rajši ne. Naj ti napišem malo napotkov glede prehranjevanja, in sicer dieta pri kroničnem vnetju želodčne sluznice, ulkusu in občutljivem želodcu ki je meni precej pomagal: MLEKO zgolj manjmastno, od MLEČNIH IZDELKOV lahko lahki siri, jogurt, skuta, mocarela, lahki namazi od JAJC zgolj mehko kuhana, dietno cvrtje, nobene majoneze, MESO - nobeno prekajeno, klobase, suhe salame, divjačina, lahko pa goveje, puranje, perutnina, domači zajec, vendar nemastno RIBE- lahko nemastne sladkovodne in morske ribe, ne pa ribjih konzerv DROBOVINA- zgolj telečja ali piščančja jetra ŠKROBNA ŽIVILA- domače ali kupljene testenine, pšenični zdrob, riž, rahli kruhovi cmoki, ne preveč sladko pecivo, kvašeno pecivo 1-2 dni staro, ne pa zabele iz drobtin, ajdovi žganci, prosena in ajdova kaša, krompirjevi cmoki ali svaljki, pečeni zavitki, .... KRUH - en dan star bel ali črni pšenični kruh, prepečenec, ne pa svež koruzni, ržen in ovsen kruh ZELENJAVA IN KROMPIR - korenje, cvetača, špinača, repa (sladka in kisla), koleraba, artičoke, beluši, blitva, grah v stročju, mlad stročji fižol, paradižnik brez semen in lupine, bučke, zelje, rdeča pesa, mehka solata, por, kuhana čebula in česen, krompir v oblicah, koščih. Zelenjava mora biti kuhana ali dušena. Ne pa: vse trde solate (endivija), regrat, zeljna solata, ohrovt, brstični ohrovt, kislo zelje, suh fižol, leča, grah, kumarice, gobe, konzervirana zelenjava, paprika, redkvice, surova čebula, surov česen, pražen krompir ali kuhan v solati. SADJE- olupljena in nastrgana surova jabolka, sveži sadni sokovi, jabolčni ali breskov kompot, jabolčna čežana, sadni želeji, kuhane borovnice, vrtne jagode, kuhano suho sadje ne pa: vsako nezrelo sadje z obilico sladkorja, vkuhano sadje, večje količine marmelade, orehi, mandeljni, fige, češnje, slive, zlasti posušene JUHE- nemastne telečje, goveje, kurje, pasirane zelenjavne in krompirjeve - brez prežganja ne pa mastne, močne mesne juhe, vsi mesni ekstrakti, jušni ekstrakti, ostre začimbe ZAKUHE ZA JUHO: riž, vliti rezanci, domače ali kupljene testenine, ovseni kosmiči, ješprenjček, vtepeno jajce, posušen kruh, kuhani štrukji iz vlečenega testa, dietno pečene palačinke ne pa: mastne zakuhe, pečeni zavitki, mastni cmoki, na maslu opečen kruh ZABELA: maslo, olje ne pa svinjska mast, kurja mast, loj, kuhano ali razbeljeno maslo ali olje PIJAČE: razne slatine, limonade, oranžade (ne ekstrakti), pristni sadni sokovi, z vodo mešano vino, vse vrste ne preveč sladkanih čajev, lahko z mlekom ... ne pa vse koncentrirane alkoholne pijače (žganje, likerji), mlado vino in mrzle, ledene pijače, sladoled in turška kava ZAČIMBE: sol, muškatni orešek, vsa začimbna zelišča (majaron, timijan, šetraj, mete, melisa, peteršilj, drobnjak, rožmarin, bazilika...) vanilijeva, pomarančna in limonina lupina, ... ne pa poper, paprika, gorčica, hren, ketchup, .... Če se boš nekaj časa držala predvsem smernic, da se izogibaš tistemu, kar ni priporočljivo se bodo najbrž težave umirile, če pa ne ti svetujem obisk pri zdravniku, da ti odredi primerno zdravljenje. Največkrat so težave tudi zaradi bakterije. Seveda pa ne gre prezreti, da nepravilno, nezdravo prehranjevanje ( mastno, sladko, vroče, mrzlo, preobilno) naredi svoje. lp Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 27. 2011 11:00

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

27. jan 2011 11:17

Če niso težave hujšega značaja, ki bi zahtevale zdravnika, ti svetujem, da si nekaj časa natančno zapisuješ kaj poješ ter kakšna je bila reakcija telesa. Potem pač hrano, ki ti neustreza poskušaš popolnoma izbrisati iz jedilnika ali pa vsaj omejiti/preoblikovati v obliko, ki bi ti bolj ustrezala. Zgoraj imaš že veliko smernic, kaj ti potencialno škoduje, a vseeno izhajaj iz sebe-kar tebi povzroča kislino meni morda sploh ne, zato velja jemati ta prehranska priporočila z majhno rezervo. Viva Meier

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15406

27. jan 2011 11:33

Se strinjam v Viva Meier, da je treba prehranska priporočila jemati z rezervo. To kar sem jaz napisala je priporočljiva dieta prepisana iz knjige. Kako se bo pa tvoje telo odzivalo na določene jedi pa boš lahko sproti ugotavljala.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

27. jan 2011 14:17

Zoper želodčno kislino pomaga tudi jabolko, najbolje na tešče. To je tudi zdrav začetek zajtrka. Čez dan spij kozarec donata, sobne temperature, počasi, po požirkih. DOnat na tešče sicer pospešuje prebavo, če ga spiješ čez dan in po požirkih je pa  zelo koristen prav pri težavah z želodcem, vključno s kislino. Za povrh vsebije veliko kalija in magnezija ter sploh mineralov . Že leta in leta imam namreč enake težave, pri meni so se stopnjevale do te mere, da sem se morala otresti še refluxa (ko ti kislina draži sluznico v grlu in nenehno pokašljuješ).

Kava je ena slabših razvad pri želodčni kislini (mene vprašaj, sem bolj šibke volje in s eji še nisem odrekla, čeprav čutim,kako mi zavre v želodcu, ko jo zjutraj spijem).

Kot ti je svetovala VovaMeier. Spremljaj, kako želodec reagira na posamezno hrano, in boš v dveh tednih ugotovila, kaj ga držai in kaj ne. Neka splošna navodila sicer so, a vsako telo reagira po svoje,s aj so tudi vzroki za nastanek odvečne kisline različni (sploh psihični). Pri občasnih težavah, ali če pojem kaj takega, da peče (ali če popijem preveč vina), si pomagam z rupurutom, ampak to je res bolj pordko.

Pri tem, kar je navedla trixi, me je zmedlo le to, da naj bi se izogibala ribjim konzervam. Ker doslej mi še noben zdravnik tega ni odsvetoval, nasprotno, priporočajo sardine v konzervah, tudi skuše, ker je riba živilo, ki s konzerviranjem nič ne izgubi na kakovosti.

Sicer pa imajo v vsakem zdravstvenem domu zloženke s priporočljivo in odsvetovano hrano za posamezne težave. če se ne dajo odpraviti zgolj s spremembo prehranjevalnih navad, potem mora svoje povedati še zdravnik.

Mamamia

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4549

27. jan 2011 16:01

mamamia, konzerve odsvetujejo zaradi olja, ki se, kljub odlivanju, vpije v meso tune, recimo. Prevelika količina olja tudi nagaja pri želodčni kislini.

lp

mzm

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

27. jan 2011 20:22

Kaj pa če bi le šla najprej do zdravnika?

Konec koncev želodčna kislina lahko nagaja na različne načine: lahko teče navzogr v požiralnik, lahko draži želodec, lahko najeda dvanajsternik...

Nekatere od teh bolezni se dajo prav lepo in enostavno zdravit.

Škoda bi bilo, da se po nepotrebnem izogibaš hrani, ki je sicer zdrava , npr. sveže sadje, zelenjava...

Sicer pa boš res najbolje sama ugotovila, kaj ti škodi. Ker enim mleko pomaga proti kislini, tebi pa dela težave; enim jabolko pobere kislino, drugim jo naredi itd itd.

Nasja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

27. jan 2011 20:53

Se strinjam, da hrana različno vpliva na želodec in kislino. Če mene "peče zgaga", mi pomaga nekaj požirkov mleka - torej ravno obratno kot pri Al-Ni. JanisJoplin

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

28. jan 2011 11:07

Al-Ni, glede kisline, ne morem svetovati, ker o tem ne vem ničesar.

Kar se pa zmanjševanja teže tiče, pred nekaj leti sem po radiju poslušal pogovor z neko zdravnico, ki je sama imela prekomerno težo. Tukaj bom v kratkem povzel vsebino pogovora. Problema se ni hotela lotiti z nobeno dijeto, saj se prej ali slej odvečni kilogrami vrnejo, ne glede na izbrano dijeto.

Njena glavna teza je bila, da na nabiranje odvečnih kilogramov najbolj vpliva način življenja, torej nesorazmerje med vnosom kalorij in njihovo porabo. Skratka, premalo gibanja in preveč zaužite hrane, glede na količino gibanja. Druga pomembna ugotovitev je, da ne smemo pričakovati rezultatov čez noč, saj se tudi ne zredimo čez noč.

Zato se je svojega problema lotila na naslednji način:

- Jedla je enaka živila kot prej. Ničemur se ni odpovedala.

- Zmanjšala je le količine: namesto dveh zrezkov je pojedla enega, namesto dveh kosov kruha, enega, namesto dveh jajc, eno. In tako naprej.

- Zmanjšala je kaloričnost zaužite hrane v vsakem obroku s pomočjo drugačnega komnibiranja živil: kot prilogo k mesu je dala zelenjavo (in ne krompir ali testenine, kot je pri nas velikokrat v navadi). Če je jedla testenine, ni jedla z njimi mesa. Povečala je količino zaužite sveže zelenjave in sadja.

- Več se je gibala: Kupila si je kolo in se v službo peljala s kolesom. Ni več uporabljala dvigala.

Po dveh letih (ja, trajalo je dve leti) ji je uspelo zmanjšati težo za slabih 20 kilogramov.
Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 28. 2011 11:08

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

28. jan 2011 12:08

Hvala vsem za nasvete, ki jih bom seveda uporabila. Poročam o uspehih!

Al-Ni

zoja2  

član od: 16.12.2007

sporočila: 258

28. jan 2011 17:51

Jaz sem imela dolga leta veliko težav s kislino. Potem pa sem začela jesti hrano, ki v telesu deluje bazično in vsak dan zjutraj spijem sok grenivke in malo vode. Grenivka, kot vsi citrusi delujejo bazično in potem vsaj eno ure ne jem druge hrane. Pa kave se izogibam. Hrano izbiram največkarat med: solato s čičeriko, na maslu in česnu prepraženo papriko, ki ji na koncu dodam malo kisle smetane. Večkrat naredim proseno kašo z jabolki, skuto in dodam cimet. Pa brokolijeva kremna juha s krompirjem, razna popečena zelenjava in polnozrati špageti, skratka počasi si boš glede na počutje sestavila jedilnik, ki ti bo odgovarjal. Pa nikoli ne jem skupaj mesa in krompirja. Je pa res, da včasih kar zmanjka idej, ampak tale kulinarika je dober vir. Uspešno dieto in lp zoja2

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti