22. jan 2011 1:30
Po kakšnih tridesetih letih jadranja se mi zdi, da se jadralci obnašamo zelo ekološko, bistveno bolj smo prijazni do narave (vsaj v splošnem, žal ne velja za vse) kot na primer kopalci na plažah. Za mojo posadko nikoli ni ostala kakšna plastična vrečka, embalaža sončne kreme ipd., pa naj je bila plaža še tako skrita. Vsaj tisti, ki imamo jadranje v duši, se dobro zavedamo, da se bomo v čudovite zalive še vračali in jih ne uničujemo.
Žal se je v zadnjih desetih, morda petnajstih letih vsaj v hrvaškem morju marsikaj spremenilo. Navtični turizem je postal tako množičen (in tudi dostopen), da res srečaš vse mogoče. Vsaj v najvišji sezoni. Ko zapelješ okoli rta v svoj najbolj skrit zaliv, so tam že tri barke ali pa so domačini postavili boje za privez in ti privez zaračunajo, pa čeprav sidraš na svoje sidro. V svojem najbolj skritem zalivu ne moreš zaspati ob soju zvezd, ker s sosednje barke nabija glasba do dveh zjutraj. Itd. V vsej tej množici navtičnih ali kvazi navtičnih turistov verjamem, da se jih najde precej takšnih, da bi jim z veseljem zavili vrat zaradi njihovega ravnanja do okolja. Kar pa se tiče ežojevega komentarja moram reči, da so najbolj čiste plaže na Jadranu tiste, do katerih ni dostopa s kopnega!
Pa pustimo to. Iz vseh let jadranja sem glede prehrane potegnil en sam nauk: Da bo posadka zadovoljna, potrebuje en topel obrok na dan, pa naj bo še tako preprost ali iz konzerve. Pašta na takšen ali drugačen način, juhe iz vrečke, prebranac (osnova iz konzerve, dodam še - spet iz konzerve - belega fižola - krasna jed za eksplozivno noč), brodet iz ulovljenih rib, golaž iz ulovljene hobotnice itd. itd., če zmanjka idej, so tu umešana jajca s pašteto. Da pa bo zadovoljen tudi skiper, ne sme zmanjkati dobrega vina
.
O kakšnih govejih, svinjskih zrezkih ali sploh kakšnem mesu kontinentalnega izvora nikoli nismo razmišljali. Smo pa večkrat delali rižoto z morskimi sadeži. Pod morske sadeže razumem pač to, kar poberemo iz morja, največkrat so to bile drobne školjkice, "prilepci", ki jih najdemo v obalnem pasu. Kar velikokrat smo imeli srečo s trnkom, ki smo ga vlekli za sabo. Moram pa reči, da je za ribolov na Hrvaškem potrebna dovolilnica. Potrebna je tudi za ribolov s palico z obale. S tem se ne gre hecati, kazni so precej visoke. Dovolilnice lahko dobite v vseh luških kapetanijah, a se boste ob ceni vprašali, če ni bolj smiselno ta denar zapraviti v ribarnici. In tudi če ribe kupite v ribarnici, shranite račun. Če vas ob čiščenju rib z barke zaloti čoln pomorske policije, boste zoprnega policijskega aparatčika, ki sprašuje po izvoru rib, zavrnili le z verodostojnim računom. To se nam je že zgodilo.
Poskušal sem odgovoriti na nekaj vprašanj in namigovanj, ogromno vseh stvari pa še ostaja odprtih. Tu je, med drugim, vprašanje varnosti. Če študent sprašuje spletni forum o tako banalni stvari, kot je prehrana med jadranjem, se vprašam, koliko ve o jadranju samem. Nočem naprej filozofirati, ampak občutek imam, da prve tri dni ob primerno vzvalovanem morju na hrano ne boste niti pomislili
.
booris