19. jan 2011 11:56
Mi smo že jadrali za novo leto, pa za prvi maj in poleti in vsakič je bilo malo drugače. Po navadi smo se že pred jadranjem zmenili kaj se bo kuhalo na barki in temu primerno nabavili sestavine.
Tako smo za novo leto s seboj nesli nekaj kuhane hrane, zrezke v olju, solato, zelenjavo, sadje, salame, sir, konzerve, jajca, pijačo... Za prvi maj pa bolj eksperimentirali z kuhanjem. Rižote, testenine z omakami (paradižnikova, tunina, mesna), sataraš, ajdova kaša z gobami in popečeni zrezki, juhe, enolončnice, solate in kar kakšne hrenovke... Za prvi maj je že dosti izbire v trgovinah in ni krize kaj skuhat. Ribice in ostalo morsko hrano, pa tudi pizze smo si privoščili zunaj.
Mi imamo navado, da zjutraj nekaj pojemo - ponavadi tisti, ki prvi vstane gre po kruh, pa po kakšno salamco, jogurt, pa če je treba kaj za popoldansko kuhanje kupit. Drugač pa imamo pri roki tudi paštete, kakšno suho salamo, konzerve, jajca, marmelado,nutelo, med, kosmiče, prepečenec. Potem pa se lepo pospravi in gremo do prve destinacije - ponavadi pridemo šele popoldne. Tako je čez dan hrana v hladilniku in se ne pokvari. Vmes pripravljamo kakšne sendvičke, sadje, pa kaj za pit, da zdržimo do popoldneva.
Ko pristanemo gremo ponavadi v marino, se priklopimo. Fantje pospravijo in gredo lepo na pivce za živce, me gospe pa kuhamo. Vsaka nekaj, ena pripravlja solato, druga kaj nareže, tretja pa ob štedilniku in se kar hitro skuha. Poleti nam paše bolj na hitro in osvežilno, ker je vroče in ti vse dol teče. Smo pa že sabo vzeli gril in zunaj pekli (ribice, hrenovke, meso), zraven pa solatke in kruh.
Prija tudi kakšna dobra juhca - ponavadi kakšna kombinacija pora, korenčka in krompirja, pa začinjena z karijem, da malo pospeši prebavo. Ali pa tudi iz vrečke, te čisto prav pridejo.
Zelo dobra je tudi kakšna omakca iz bučk in paradižnika, ali pa tunina iz konzerve, pa melancanova z paradižnikom in čilijem, zraven pa testenine. Te stvari se lahko tako kupijo kot nesejo s seboj. Tudi rižota z školjkami ali pa kar zelenjavna.
Seveda če bo komu ratalo ujet hobotnico jo lahko kar skuhate, če se bo pa kdo lotil iskanja školjk pa buzaro ali pa kar kak brodet (nekaj še dokupite), če kdo obvlada.
Vedno pa imamo za vsak slučaj na zalogi kakšno konzervo pelatov, tune, razne omakce, grah, testenine, riž, prepečenec, kruh z podaljšanim rokom, začimbe, česen, čebulo, krompir, pa kaj vloženega, drobtine in limone.
Mi posodo počistimo z detergentom, nato jo splaknemo v morju, potem pa še z čisto malo z sladko vodo. Za kuhanje pa vedno uporabljamo vodo, saj z morsko vodo vse preslano. Seveda temu primerno pazimo na porabo vode pri osebni higieni- zgolj umivanje zob, za vse ostalo pa kar toaletne robčke, kopanje pa v morju in tuširanje v marini.
Proti večeru odidemo na kakšen samoten kraj, kjer sidramo in ob zvezdah in dobri družbi je idealno zaspat.
Najbolj pomembno je, da ste dobra družba in da imate še lepo vreme...
Aha, pa še nekaj je pomembno- dober skiper, ki ima načrt kje se boste ustavljali in da se tam tudi lahko kaj po potrebi nabavi.
Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 19. 2011 12:05