tema odprta - 13. jan 2011 18:07 | ogledi: 9.595 | odgovori: 46
Dober dan class='poudarjeno'>n vsem.
Ne morem si kaj,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da ne bi.
Danes se je tokom dneva razvila skrajno burna debata, ki se je začela s pogovorom o našem odnosu do živali in class='poudarjeno'>n se končala pri tem,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da je skoraj prišlo do množičnega amoklaufa.
Prišlo je do velikega spora o tem, ali so živali enakovredne ljudem?
Moje mnenje je - ne, niso nam enakovredne.
Vem,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da temu sledi burno protestiranje živaloljubcev, zato naj glasno pripomnim,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da imam tudi sn class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>ma zelo ran class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>da živali, ampak to ne spremeni dejstva.
Ljudje smo na samem vrhu prehranjevalne verige, evolucija nas je oblikovala take kot smo, in class='poudarjeno'>n nam bogato postregla z razumom. Mi smo na vrhu, imamo moč,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da izbiramo, si prilagajamo naravo. To je prav - ampak samo do določene mere. To, kar se dogaja dandanes: ni več prav. Pretiravamo.
Ampak.
Mislim,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da sam odnos do živali nin class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>ma posebne n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>(da ne rečem nobene) zveze s tem, ali so nam enakovredne ali ne. San class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>ma mislim,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da smo ljudje vredni več, pa se vseeno močno zavzemam za to,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da se z živalmi ravna lepo, se skrbi zanje. In class='poudarjeno'>n predvsem - stop mučenju! Vendar: ljudje imamo pravico,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da živali jemo.
Tudi živali se med seboj plenijo. Zakon class='poudarjeno'>n močnejšega. Lev požre antilopo, brezn class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da se sprašuje, ali je to prav, ker bi morala biti enakovredna. To je zakon class='poudarjeno'>n narave, ljudje.
Če smo si tako enakovredni, zakaj je potem žaljivka, če nekomu rečeš svinja? In class='poudarjeno'>n zakaj se nihče ogorčeno ne glasi, ker množično ubijamo muhe in class='poudarjeno'>n komarje?
Ali je potemtakem krava večvredna od muhe, ker to je pa (naenkrat) narobe,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da jemo govedino?
In class='poudarjeno'>n potemtakem, ali ni potem narobe tudi to,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da jemo rastline? Navsezdanje, tudi rastline so živa bitja!
In class='poudarjeno'>n kaj bomo jedli potem? Tablete? Tablete, ki jih prej preizkusimo s poskusi na podganah?
Ja, če smo tako enakovredni, ali se ne bi potem strinjali,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da je vseeno ali zdravilo proti raku preizkusimo na podgani ali na človeku? Saj je vseeno, kdo lahko umre, če pa vlan class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>da taka famozna enakovrednost?
In class='poudarjeno'>n če v časopisu piše,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da je pri katastrofalni prometni nesreči umrlo pet ljudi, ali nismo vsi zgroženi? Kaj pa če piše,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> da je umrlo pet krav, ker jih je povozil tovornjak? Ali to sploh piše v časopisu? Ali jim priredimo žalno slovesnost?
Do živali se moramo obnašati lepo. Če se odločimo zanje, moramo zanje skrbeti.
Ampak svinjske, kravje, piščančje farme so dobre. So nujne!
Seven class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>da mora biti zanje tam dobro poskrbljeno. To je druga stvar.
Ampak niso nam enakovredne.
To je moje mnenje in class='poudarjeno'>n res bi me zanimalo Vaše.
Kaj mislite o tem Vi?
Lep pozdrav vsem.
(SPREMENILA SEM NASLOV,n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'>n class='poudarjeno'> DA BO TAKOJ JASNO O ČEM SE GRE.)
***amy***
Temo je spremenil(a) ***amy*** dne 13. jan class='poudarjeno'>n 2011 18:56