18. jan 2011 16:14
Pozdravljena...
Najprej je vprašanje od kje si doma, oziroma kje sadiš krompir. Kajti...kakšen krompir sadiš je pomembno v katerem podnebju živiš. Nekatere sorte so primerne za sušna območja, nekatera za bolj mokra.
To so izkušnje za Primorsko, kjer so jutranje rose redke in se kakšno leto dogodi da celo rastno dobo ne pade niti kaplja dežja.
Že vsa leta sadimo rdeč Desere, ki odlično naredi, se odlično skladišči in je primeren za crtje in solate. In še seme je cenovno zelo udodno. Je pa bolj pozen.
Od belih sort smo pred leti sadili srednje zgodnjo Primuro in Jearlo. Sorte so bile dobre za pridelek in za jesti, edino sta se zelo slabo skladiščili. Te sorte so se nekako izrodile zato smo potem sadili Arindo, ki naj bi na Gorenjskem odlično naredila in bila odlična za jesti. Tisto leto je bilo zelo mokro in je bil krompir res lep in tudi dober. Naslednje leto smo ga ponovno sadili in ker je bilo običajno leto, ga ni bilo večjega od velikosti jajca.
Tudi Romano smo že sadili, vendar je zelo, zelo pozen...pravzaprav krompirjevca sploh ni odmrla. Drugače je vredu za pridelek in za jesti....je pa slabši od Desere-ja.
Za Agrio še nisem slišala, zato predvidevam da nisva iz istega konca.
Sedaj že nekaj let sadimo Spunto (srednje zgoden, polbel, ovalen). Je odličen vsestransko, edino v zelo sušnem letu slabo obrodi(Vipavska).
Lani smo sadili tudi Adoro (zelo zgoden, rumen, ovalen), ker sem bila prejšnje leto z njo zelo zadovoljna. Pozneje sem ugotovila da sem se zmotila in smo prejšnje leto sadili Anuško(zelo zgoden, rumen, ovalen), ki je res odlična. Uporabljaš jo lahko za cvrtje, kuhanje...in je res odličen. Pravzaprav je tudi Adora zelo dober, le nad Anuško sem trenutno najbolj navdušena.
Lani smo poskusili tudi Marabel (polbel), ki ga zelo sadijo v Italiji in v Goriškem koncu. Menda je odličen za jesti in se zelo dobro skladišči. Pri nas je naredil zelo slabo in tudi okus ni navdušujoč.
Verjetno si v navedenem ugotovila, da so nam bolj všeč rumene sorte, zato, če so vam všeč bele ti lahko svetujem edino Sante, ki ga sadijo moji starši (notranjost Slovenije) in so z njim zelo zadovoljni.
Lep dan...
sivakoba