21. dec 2011 17:32
tunna je napisal/a: |
Jaz pa se še odločam, kaj bi potregla mami in meni. Mami se je povabila na božično večerjo, ker se ji ne da kuhat, meni pa tudi ni hudega, rada kuham.
Zaenkrat imam ideje samo za priloge oz. za predjed - popekla bom rezine francoske štrude, naredila tunino "pašteto" oz. namaz. Zraven seveda še francoska solata, ampak to je itak klasika in je prisotna čez cel večer, kaj večer, čez cele praznike Zalomi pa se mi pri glavni jedi. Ne bi delala krompirja ali riža ali česa podobnega, mami ima itak raje mesne zadeve, pa ker sva samo dve in zelo nezahtevni bi priravila gratinirano cvetačo, sedaj pa ne vem, kaj bi zraven, kakšno meso. Jaz sama nisem preveč ljubiteljica, tako da mislim, da se bom omejila na purana, vprašanje je samo, kakšnega. Kakšna ideja?? |
Če se ti ne da dosti komplicirat, vzemi že zavita puranova prsa v Evrospinu (če je to razumljeno kot reklama, prosim zbrišite), drugače pa kupi kos puranovih prsi brez kosti.
V ponvi zarumeni polovico zavitka masla, dodaj kakšnih 8 ali 10 neolupljenih strokov česna, zraven pa duši puranovo meso. Ko bo česen zadišal in ko bo puran že malo omehčan, nalij v zajemalko dober kozarec konjaka, ga že v zajemalki prižgi in gorečega polij po mesu. Pogasi z dvema zajemalkama belega vina, zajemalko juhe in majhnim kozarcem vinskega kisa. Medtem ko vre, dodaj šopek svežega ali žlico suhega pehtrana in malo paradižnikove konserve. Soli in popraj. Ko vse prevre, prestavi meso iz posode na servirni krožnik, kar ostane v kastroli, pa pretlači, oziroma zmiksaj (v tem primeru moraš česen pražiti olupljen).
Omako lahko preliješ po mesu kar tako, lahko jo pa obogatiš s smetano, v katero vmešaš kakšen rumenjak.
Lepo je videti, če vse posuješ s sesekljanim pehtranom, peteršiljem in naribano pomarančno lupino.
Tole se sliši malo dolgovezno, je pa v resnici gotovo v manj kot pol ure in je slastna jed, ki ne obleži v želodcu ne materi ne hčeri.
nola