8. dec 2010 9:19
zzak1977 je napisal/a: |
Če bi nekdo meni ruknil avto, in mu rečem naj mi plača, mu delam uslugo in če od mene zahteva pisno dokazilo, takoj pokličem policijo, pa se gremo lepo po predpisih. Ponavadi tako ali tako potegne takratko tisti ki vzame denar. Se gremo zaupanje ali se ga pa ne gremo. Sem imel kar nekaj takih primerov in vedno je šlo brez problemov.
Commis débarrasseur
|
Ne drži - niti slučajno tu ne potegne kratke tisti, ki denar vzame, ampak tisti, ki ga izroči.
Ponavljam, da boš lažje razumel:
Pri zavarovanjih avtomobilske odgovornosti so izključitve pobeg s kraja nesreče, alkoholiziranost, vožnja brez vozniškega dovoljenja in naklep. Reciva, da se jaz zaletim vate in se sporazumeva za 100€, ki ti jih na licu mesta izročim. Čez eno uro si ti premisliš, se zapelješ na policijsko postajo in poveš, da se je vate zaletel tak in tak avto, s tako in tako registrsko tablico in dobiš podatek o moji zavarovalnici. Policisti pridejo k meni, pogledajo avto in opazijo poškodbe na mojem vozilu, o čemer naredijo zaznamek.
Naslednji dan ti prijaviš škodo na moji zavarovalnici, ki me pozove, da povem svojo plat. Poškodbe so na tvojem in mojem vozilu, za zavarovalnico obstaja temelj in tebi izplača odškodnino. Ker sem z vidika zavarovalnice pobegnila s kraja nesreče, mi zavarovanje tega ne krije in zavarovalnica uvede proti meni regresni zahtevek za vso odškodnino, ki ti jo je izplačala (in če dodaš še malo bolečin, izpada dohodka, strahu in okrmnjenega vsakdanjega življenja, lahko govoriva o visokih številkah) . Moje dopovedovanje, da sva se zmenila in da sem ti plačala na mestu nesreče ne pomaga nič, ker o tem nimam dokazila, zavarovalnica ni sodišče, da bi odločala o tem kdo laže, dejstvo pa je, da na licu mesta nisem izpolnila evropskega poročila o nesreči, pustila podatkov o svojem zavarovanju ali počakala prihoda policije - eno od tega pa sem po splošnih pogojih zavarovalne police dolžna storiti.
Razumljivo?
Če bi se jaz zaletela, hotela plačati škodo in mi soudeleženec ne bi želel podpisati, da je od mene prejel denar - tisti trenutek bi mi bilo jasno, da njegovi nameni niso čisti. Za vsak znesek, ki ga damo iz roke, dobimo potrdilo (običajno račun, ne?), zakaj tu ne bi smela pričakovati, da mi nekdo potrdi da sem nekaj plačala?
Issi
Sporočilo je spremenil(a) Issi dne 08.dec 2010 09:25