3. dec 2010 10:20
Če zdaj prav razumem, razpade zaradi temperature vez med OH in C. OH pobere iz nerazpadle molekule H in nastane voda. Na prosto mesto 'sede' Na in od prve molekule ostane še CO2. Bo to vsaj za silo držalo?
LP
Sergej
3. dec 2010 10:20
Če zdaj prav razumem, razpade zaradi temperature vez med OH in C. OH pobere iz nerazpadle molekule H in nastane voda. Na prosto mesto 'sede' Na in od prve molekule ostane še CO2. Bo to vsaj za silo držalo?
LP
Sergej
3. dec 2010 10:44
Zelo poenostavljeno si lahko predstavljas takole:
tole je struktura NaHCO3, spojina je bazicna, ker je to sol mocne baze in sibke kisline, pri segrevanju sodelujejo dve molekuli, nastaneta
in , slednja pa ni zelo stabilna, ze pri sobni temperaturi je v vodnih raztopinah v ravnotezju s CO2, kaj sele pri segrevanju
Ko je ze Ezoj napisal, celotna reakcija je torej: 2NaHCO3 = Na2CO3 + CO2 + H2O
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"
3. dec 2010 10:58
Aha, to je enostavno. Da mi je še zapleteno videt ... hecam se, je bilo eno moje gimnazijsko obdobje, ko sem hotela kemijo ali farmacijo študirat.
In še vedno mi je všeč citat na koncu posta ... mamamia
mamamia
3. dec 2010 11:16
Hvala Rebecca, Atina in Ezoj! Sicer se mi odpirajo nova vprašanje, samo bom z njimi rajši ob priliki maltretiral našega kemika. ;) Bistveno je, da v kolaču ni 'cevosana'.
LP
Sergej
3. dec 2010 11:34
sinicka je napisal/a: |
Brala sem, da lahko pecilni prašek nadomestim s sodo. Kakšne izkušnje imate vi s tem?
|
Če hočem, da zadeva vzhaja, ji dam dodatni CO2 v obliki gazirane mineralne vode in deluje. V čokoladne mase sem pa tudi že zlila kakšno cockto ali coca-colo.
Vendelina jr.
3. dec 2010 16:18
Sergej, ni problema, ti kar 'maltretiraj' ;)
Atina
3. dec 2010 19:42
Sergej, atina mora tako ali tako malo ponavljati kemijo. Pa še ostali se kaj naučimo zraven.
rimljanka
4. dec 2010 12:02
rimljanka je napisal/a: |
Sergej, atina mora tako ali tako malo ponavljati kemijo.
|
Res je. Ežoj pravi, da se je tole učil v prejšnjem semestru, jaz se pa v tem
AtinaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Hrustljav rogljiček s sladoledom
Mini čokoladni hlebčki