1. dec 2010 4:58
V zelje, pa najsi bo sladko ali kislo vedno dam malo čebule. Pred nekaj časa sem odkrila praženo čebulo in jo s pridom uporabljam pri nekaterih jedeh, kjer mi je bilo zamudno spražiti samo malo čebule, potem pa se zadeva bolj kuha kot praži (kakšne mineštre, juhe in podobno.
Kislo zelje ali kislo repo vedno kuham tako, da dam v posodo malo olja, dodam malo ostre moke, premešam in ko se začne pražiti dodam kislo zelje ali repo, dobro premešam, zalijem z vodo da je pokrito in dodam praženo čebulo, kakšen strok ali dva česna, jušno kocko in kuham, da voda povre, če se mi zdi, da je premalo kuhano, dodam še malo vode, drugače pa je tako super. Na koncu dodam repi malo paradižnikove mezge za lepšo barvo, zelju pa le če je preveč belo in popram. Tako prilogo jemo ponavadi zraven praženega krompirja.
Če pa imam samo sladko zelje pa ga zrežem na krpice. Na olju popražim čebulo ali dve in ko je lepo spraženo dodam zeljne krpice, solim (ne preveč), dodam kakšen strok česna, malo kumine, dobro premešam, mogoče dolijem malo vode in dobro pokrijem, da zelje odda vodo. Pražim kar dolgo, tako da postane zelje svetlo rjavo. Če je treba vmes dolijem malo vode, da se lepo praži. Na koncu po potrebi dosolim in popram. Zelje mora biti na koncu malo bolj mastno in tudi pikantno. Skuham še domače krpice ali pa če ni časa za domače, kakšne kupljene "ala domače" široke rezance nalomim na manjše koščke. Kuhane testenine vmešam med zelje in pustim stati vsaj kakšno uro, da se okusi prepojijo. Pri nas zraven te jedi ponavadi ne jemo mesa. za 4 osebe rabimo eno veliko zeljno glavo in kakšnih 35 dkg testenin. Dobro pa je tudi še naslednji dan. Lahko pa se naredi tudi z ohrovtom. Pri nas imamo to zelo radi.
Če sem bila za včeraj prepozna, pa za kdaj drugič.
tedyka