24. nov 2010 11:35
Večinoma pripravljam hrano brez kakih industrijskih dodatkov, ampak, poudarjam, večinoma. Imam pa doma vedno nekaj zelenjavnih juh iz vrečke, kakšne omake (pravzaprav samo madagaskar) in maggijev chili con carne ter kakšno mešanico za testenine z mesom. Nimam predsodkov pred jušno kocko in vegeto, a le občasno in samo za nekatere jedi (in so jedi, v katere je ne dodam niti po naključju - v nič kar je morskega na primer). Z vegeto na primer potresem riž, ko ga pripravljam za prilogo - ko prepražim čebulo, jo zalijem z vinom in potresem z vegeto, in ko tekočina izapri, dodam riž in ga prepražim ter po malem zalivam z vodo ali juho, da nastane taka kremsata, a nič pacasta priloga.
Chili con carne pripravljam kdaj tudi brez tega maggija, a večinoma na koncu, ko so sestavine že lepo prepojene, zalijem z mešanico te vrečke in malo paradižnikovega kečapa (ta pa je domač). Nam pač odgovarja okus.
Zelenjavne juhe v prahu uporabljam, da malo ojačam okus kakšne omakaste zelenjavne jedi, tudi juhe iz sveže zelenajve, če želim, da je bolj gosta, ali če mi kdaj ne uspe zadeti okusa, kot se mi zdi, da bi ga morala. Omako iz vrečke, omenjeni madagaskar, pa uporabim, ko na hitro kaj kuham in si jo moji zaželijo. Kot pravim to je občasno.
Nikdar pa nobenih dodatkov ne uporabljam za pripravo indijskih, tajskih, kitajskih, burmanskih in iranskih ter arabskih jedi, ki so pri nas doma veliko krat na jedilniku. In v nobeno različico riža, prirpavljenega po reseptih s tega konca sveta.
Tako da, če povzamem: občasno me uporaba instant dodatkov sploh ne moti, ni pa, da bi moja kuhinja slonela na njih. Po pameti in po malem.
Ne uvrščam pa v te dodatke konzervirane koruze in kuhanega fižola na primer. To pa uproabljam brez kakrnega koli predsodka, razen za pasulj in prebranac, za to pa mora biti skuhano v domačekm piskru.
Mamamia
mamamia