24. nov 2010 15:15
Ni vse samo vprašanje prepričanja in kulinaričnega perfekcionizma. Purizem v kuhinji je odvisen tudi od razmer - pa naj bo to prostor, opremljenost ali pa čas.
Letos sem dober mesec prebivala v stanovanju z zelo minimalno in minimalistično kuhinjo. Sem bila že na kakšni barki, kjer je bila kuhinja večja in bolje opremljena.
Na pultu je bilo prostora za kuhalnik eno grelno ploščo, če sem želela kaj narezati, sem ga morala umakniti na hladilnik. Ko sem v enem loncu skuhala, sem ga odložila v korito, da sem lahko začela s kuho v drugi kastroli. Koš za smeti je bil v predsobi, mini pečica pa pod pisalno mizo in če sem jo želela uporabiti, sem morala premakniti stvari s pisalne mize na posteljo, da sem ji napravila prostor.
Čeprav do tedaj, (razen v študentskih časih) nisem uporabljala instant dodatkov, sem jih takrat hočeš nočeš začela, za zalivanje rižote in za pripravo omak sem najprej kupila kocke, ker mi niso bile všeč, sem potem našla želatinasto čisto jušno osnovo, ki se mi zdi boljša. Tudi na juhe v vrečkah sem se navadila, nekatere so odlične, puding in sladoled sem imela vedno na zalogi.
Zdaj, ko sem doma, v glavnem spet kuham po starem, sem se pa navadila na fižol, koruzo in pelate v konzervah, (bobići so gotovi tik tak, gotovo niso takšni kot na klasičen način, ampak jih pa skuham kar takoj, tudi samo dve porciji, če si jih kdo zaželi. Tudi zamrznjeno zelenjavo, ki se je včasih niti s kuhalnico ne bi dotaknila, sedaj - če že ne redno, pa vsaj kdaj pa kdaj uporabim.
Pa še to - razne eksotične omake, paste, praški so prav tako boljši ali slabši instant pripravki. Kot tudi balzamični kis in foie grass.
nola