23. nov 2010 16:29
Jaz sem menda tukaj na kulinariki edini, ki prežganje dokaj pogosto uporabljam In ga je več sort. Za pasulj in kislo zelje/sarme je mal močneje praženo z dodatkom paprike ( včasih pekoče ), za filano papriko, namesto rdeče paprike veliko paradižnika/mezge, za čorbice/obare je bolj rahlo, toliko, da se moka zapeni, če prej nisem dal česna, dam ga v prežganje, včasih tudi čebulo, če se mi zdi obara preredka, ............
Od maščobe pa navadno olje, redko kdaj tudi maslo, moka je zadnje čase vglavnem ostra.
Da se zažge, to pa ne, morda si štedilnik zamenjala pa sedaj močneje greje, zmanjšaj gretje...........
Pa odkod je to prišlo, da je prežganje škodljivo? Pri praženju moke, se škrob na višji temperaturi spremeni v dekstrin, ki je tudi ena variacija škroba/sladkorja in je temne barve. Pa če se vam to zdi škodljivo ( meni se ne dopade okus po prežganju take vrste, v zelenjavnih obarah, zato moko dam na vročo maščobo sam da se speni in se potem ne delajo kepice........, obara pa dobi boljši videz in tudi nekaj na okuso ( seveda s količino prežganja ni treba pretiravat, toliko, da se obara zamoti.
ežoj