15. nov 2010 15:40
kara je napisal/a: |
Zadnji vikend sem malo več gledala TV. Pa sem se zgrozila nad t.i. resničnostnimi oddajami. Saj sem že kdaj prej videla različna tekmovanja - top model ta pa oni, kjer se zdi, da je končni in največji cilj doseči nebo in postati najlepša, najboljša itd. Kjer tudi tista, ki mora pri priči pospraviti cunje in zapustiti prostor dobi zadostno dozo kritike, ki bi zrušila osebnostno zelo stabilno in zrelo dekle oz. žensko, kar pa te mlade deklice najbrž niso. Sedaj pa sem videla, da obstaja tudi kuharski resničnostni šov, kjer moraš pospraviti svoje "nože" in takoj oditi.... o groza.Pa saj ni nič slabega v tekmovanju, hudo pa je, da moraš za zmago biti podel, kritizerski, daleč od tovarištva, daleč od človeka vrednega vedenja- končni cilj je zmaga za vsako ceno.Ni mi všeč, kar se dogaja z družbo. Človek naj bi bil v osnovi kolektivno bitje, ampak kje so časi, ko ti je bilo normalno, da si pomagal sošolcu, prijatelju, članu družine ali pa nekomu tujemu, ki pač potrebuje pomoč.Tako so nas nekaj let nazaj vzgajali starši. Mi pa naj bi svojim otrokom vbili v glavo le, da mora zmagati na teh tekmah, da mora biti egoist, da mora biti močan, za slabiče v tem svetu ni prostora... ne vem, strah me je. Strah me je, da imam popolnoma napačno vzgojo, ki bo povzročila težave mojim otrokom. Ta svet postaja namreč prava Sodoma in Gomora.Se vam zdim pretiran pesimist?kara |
Kara, sedaj imamo kapitalizem ( ki smo si ga sami želeli ) in v paketu, ki se mu reče kapitalizem smo dobili tudi en kup reči za poneumljanje ljudi. Za mene je izbira raznih mis in mistrov poden od podna, to je žalitev homo sapiensa, izbira viktorjev je poneumljanje cele nacije in bi še lahko naštevali, pol bi tam nekje prišel na vrsto big brader, pa, če se nad bolj neumnimi stvarmi nisi zgražala, se ti ni treba niti sedaj, nad big bradrom.
Kapitalizem ima svojo vrednoto in to je denar, pa ne denar pošteno prislužen, to je za neumne, v kapitalizmu se pulimo za dobiček, ki mu tudi bolj učeno rečejo profit ( to je denar, ki je nekomu ukraden, kot smo se to nekdaj učili ). V ime tega profita, kapitalisti izmislijo prašičjo gripo, izmislijo varčne žarnice, izmislijo RoHS ( to je nekaj v tehniki ) in še marsikaj za povečevanje dobičkov.
Kaj lahko storimo?
Lahko smo prijazni do soseda, trgovca, mimoidočega, lahko se ne pulimo za drobtinice s mize kapitalističnega prasca ( pa če se mu reče tajkun ali kako drugače ), na skrivaj pripravljamo bandiero roso in ko bo odbila zadnja ura lopovskemu kapitalizmu smo pripravljeni! ( kaj več ne upam svetovat, da bi ne, kdo, po novem zakonu o verbalnem deliktu, to imel kot spodbujanje nasilja.......... ).
ežoj