Pozdravljeni!
Leta '83 sem kupil stanovanjsko hišo, kjer je vknjižena lastninska pravica dosmrtnega brezplačnega stanovanja v korist matere bivšega lastnika v katerem le ta živi.
Stalno prebivališče, v tej hiši, ki je v moji lasti, ima tudi njen sin ( imel ga je že pred sklenitvijo kup. prod.pogodbe), ki pa že več kot 30 let živi in dela v tujini in ima tam stalno prebivališče oz. njihovo državljanstvo.
Zanima nas:
1. Kako odjaviti njenega sina, ker on kljub večkratnim opozorilom to nikakor ne želi storiti sam?
2. Ker obiskuje svojo mamo in biva pri njej, tudi do treh mesecev, me zanima kakšno pravico ima njegova mama do obiskov oziroma njegovega bivanja pri njej?
3. Glede na to, da je njegova mama starejša gospa in potrebuje osebno nego, ki naj bi jo v prihodnje izvajal njen sin, kakšne so njegove/njene pravice oziroma obveznosti do nas kot lastnikov hiše?
4. Lahko on na podlagi tretje točke brez kakršne koli naše privolitve biva pri njej.
5. Če bo sin v primeru do njene smrti bival pri njej, ali mu pripada pravica do njenega služnostnega stanovanja, kljub temu, da je v kupoprodajni pogodbi, knjižena pravica dosmrtnega brezplačnega stanovanja v korist SAMO njegove matere?
V naprej najlepša hvala za odgovore.
Lep pozdrav
Darja
darjab