Kitchenaid

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

4. dec 2014 21:05

Meni je artisan ravno zgnetel 1,2 kg moke plus 300g putra, 600ml kislega mleka,.... to bi rekla da je max, ker pride testo ravno še pod platojem gnetilnega kavlja.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

4. dec 2014 21:08

Jaz, če ne bi imela artisana, bi kupila tega classic, ker je cena skoraaj enkrat nižja, zmogljiv pa zagotovo ni tolikokrat manj.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

4. dec 2014 21:57

No torej, danes sem kupila tega Classic in ga seveda takoj sprobala 

Brez najmanjšega napora je naredil kvašeno testo za kruh iz 1kg moke, 720ml vode in kvasa.

Issi

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

4. dec 2014 22:21

Jaz že leta ne delam kvasca posebej. Najprej dam kvas in sladkor v posodo, dolijem vso mleko/vodo, počakam, da se začne peniti in dodam moko ter ostale sestavine. Res ne vem, zakaj bi umazala še en lonček, četudi ga opere pomivalni stroj.

Vanja[/citat]

Če boš kdaj kaj kvašenega pripravljala čez morje, posebej iz suhega kvasa znamke Mercator, pa le prej napravi takozvano kvasovo probo.

Tudi sama že leta ne preverjam kvasa, sicer v glavnem delam s svežim, imam pa vedno na zalogi tudi suhega in se mi v desetletjih peke še nikoli ni primerilo kaj podobnega kot prejšnji teden.

Zamesila sem testo za kruh s polovico vrečke omenjenega suhega kvasa in ga dala vzhajat - pa nič. Čeprav se mi kaj podobnega še nikoli ni primerilo, se nisem dosti vznemirjala, nevšečnost sem pripisala temu, da sem morda dodala preveč soli ali pa da je bilo stopljeno maslo, ki sem ga dodala pretoplo. Tudi testo ni šlo v nič,  sem pač dva dni pekla piadine za zajtrk, niso bile slabe.

Ampak naslednji teden se mi je to še enkrat primerilo, s kvasom iz istega paketa. Potem sem dala omenjeni kvas vzhajat z žličko sladkorja v malo mlačnega mleka in ni reagiral, čeprav je bil kupljen pred kratkim in je bil na vrečki kot rok trajanja naveden datum tam nekje 2015 leta.

Kvas je poceni in seveda sem cel paketek s petimi ali nekaj takega vrečkami zavrgla brez hude krvi, ampak zdaj bom vsekakor spet, kot desetletja nazaj vedno napravila kvasovo probo. S kruhom za dva dni ni bilo hude škode in pri nas imamo tudi piadine radi. Če bi se mi pa kaj takega primerilo s testom za potico pred praznikom pa ne bi bilo več hecno.

Očitno se pa zgodi tudi to in jaz bom svojo pekarsko kariero končala tako, kot sem jo začela - s kvasovo probo.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

5. dec 2014 1:54

Nola, ko začnem s pripravo kareregakoli kvašenega testa, najprej stresem v mešalno posodo kvas, sladkor in dolijem toplo tekočino. Medtem ko iz shrambe vlačim ostale sestavine, je kvasec že narastel in brez skrbi začnem z dodajanjem ostalih sestavin. Temu komot rečem kvasova proba.  Ne ljubi se mi ga pa več dajati v posebno posodo in samo z delom tekočine (vode ali mleka). Vse naredim v eni mešalni posodi. V to, da so moke tako različne, da bi za en recept rabil enkrat 2dl in drugič tri deci tekočine pa enostavno ne verjamem več, ker sem pekla s toliko različnimi mokami in je vedno enako. 

Cellnet, ki se na žalost ne oglaša več, mi je dal recept za brioche, po katerem na kvas, sladkor in tekočino streseš moko. Kvasec je vzkipel, ko se v moki pokažejo razpoke. Tako sem delala sicer samo enkrat, ker se še vedno rada prepričam, da kvas ni mrtev ali pa da ga nisem prelila s prevročo tekočino in uničila kvasovke. 

http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-instant-

Vanja

čokobananca  

član od: 19.4.2009

sporočila: 132

5. dec 2014 10:25

Jaz ga bom kupila jutri, ko dobim še 20% dodatnega popusta.

čokobananca

kokolinna  

član od: 2.12.2012

sporočila: 1

5. dec 2014 12:06

čokobananca,prosim poročaj,kako se mašinca obnese.Jutri se res splača ponj :)

kokolinna

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

5. dec 2014 12:26

Že večkrat napisano in povedano, da je mašinca 1A. Za normalno kuhinjsko uporabo tudi Classic zadošča. Poleg tega je še tako retro klasično lep ;)

Pa še konec leta se bliža, tako da se je treba obdariti ;)

DBpek http://www.easy-recepti.com

Amanda Angelic  

član od: 11.3.2010

sporočila: 172

5. dec 2014 14:28

Pa ima tudi posoda na Classic modelu ročaj?

Amanda Angelic

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti