29. okt 2010 15:33
Vendelina jr. je napisal/a: |
Ne vem, koliko sem za light recepte, vem pa da definitivno nisem za heavy in tudi kak kulinarični hard core v obliki žgancev, praženega krompirja, mastnega, paniranega, cvrtega in kar je še ostalega kleja za črevesje - temu se izogibam. Mi ni teknilo v otroštvu in mi tudi sedaj ne. Zaradi česar mi tudi nikoli ni bilo treba hujšati. Vendelina jr. |
Sem pa res vesela, da je še kdo, poleg mene in mojih članov družine, ki res ne mara žgancev, PRAŽENEGA KROMPIRJA ( ) in ostalega, kar je naštela Vendy.
Glede na to, da kuham, v nasprotju z mojimi sokrajani, tako rekoč vsak dan, sem sama naredila svoje light recepte. In sicer čisto enostavno, zmanjšam ali celo totalno izpustim maščobo pri stvareh, ki je dejansko ne rabijo (res ne vem, zakaj bi moral delati pečenko v pečici na masti ali olju ali delati pot roast ali ragu na maščobi).
Namesto smetane pogosto dodam grški jogurt, ne delam podmeta ali prežganja za jedi kot so polnjena paprika, sarma itd.
Vedno pa kupujem samo in izključno maslo, pa še, verjeli ali ne, organsko. Sem pred leti ugotovila, da ima dosti boljši okus kot tista, ta poceni , sladkor pa oklestim če le morem. Rastlinske smetane ne maram (odkar sem prvič slišala zanjo, jo kličem plastična ). Četrt litra dobrega olivnega olja je tudi vedno v shrambi (res ga porabim čisto malo), bučno olje za paradižnik in fižolovo solato in belo olje za čiščenje žara in res občasno peko.
Sladkor, ker sem res sladkosneda, nadomestim s sladilom, kot sem omenila, in pasto, riž, kot priloge, nadomestim zase z zeleno zelenjavo. Tako vsaj delno ostajam na neki, zame normalni teži, krvni izvidi so pa tudi zavidljivi. V genih naj bi imela vse, od sladkorne, do visokega pritiska, infarkta in povišanega holesterola. Ampak meni je bolj všeč paziti, kaj pojem, kot pa celo življenje jesti zdravila za tisto, kar zdravniki pravijo, da se da preprečiti.
Sem tudi velika ljubiteljica mešanih solat, takih, ki so dejansko cel obrok, z nekaj proteini in samo kisom ali salso kot polivko. Jim pravim kar hladne enolončnice in res pašejo v naši vroči klimi.
Po letih takega načina prehranjevanja, je "nekdo drug" napisal knjigo Southbeach diet. To je dejansko moj življenjski stil.
Rekreiram se redno. Vse omenjeno počnem tudi zato, ker še vedno rada nataknem nase lepo ukrojene cunje.
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 29.okt 2010 15:35