20. okt 2010 19:24
Sama sem pri 14ih trenirala odbojko... Ponesrečen skok na treningu in zvin kolena... 3 tedne mavca + 1 teden longete, sledilo 14dni fizikalne terapije... Se je poštimalo, za nekaj časa. Nato vsake toliko koleno tako bolelo, da nisem mogla stopit na njega. Obiskovala ortopede 5 let, vsakič znova slikanje kolena, vsakič je slike gledalo več ortopedov, ki so rekli, da je z mojim kolenom vse ok in da si samo domišljam.
Ko sem že skoraj sprejela dejstvo, da je vse v moji glavi sem zvedela za dr. Pihila (UKC MB, ambulanta za poškodbe sklepov). Po 5 minutah pri njem, potipanju kolena in bežnem pogledu na slike je padla diagnoza: poškodovan hrustanec in premaknjena pogačica. Zdravljenje? Enkrat na leto mi pripada en teden fizikalne terapije, drugače pa ob bolečinah Naklofen duo ali Zaldiar, odvisno kako boli. Vsakih par let sem po kak mesec na berglah. Operacijo odsvetuje še kakih 40 let (aja, ob diagnozi sem bila stara 17), ker bi bile nato operacije potrebne vsakih 10-15 let, saj bi mi zamenjal kolno z umetnim; zdravila bi morala jesti do smrti (ne proti bolečinam, ena druga, pozabila kako se jim reče).
Torej, konstantne bolečine se navadila do te mere, da je ne občutim več, občutim ko bolj boli in je tudi hoja otežena.Takrat še preden vstanem iz postelje na koleno masažni aparat (z nekimi elektro impulzi, po 15 min se ugasne sam, lahko uporabljaš max 2x na dan), nato masaža kolena: najprej hladilni msm gel iz aloe vere, nato grelni heat lotion prav tako iz aloe vere in sem dobre vsaj pol dneva, če ne do večera. Pa če se le da, grelnik na koleno (tisti angora, ki se prodajajo v lidlu/hoferju, je čist ok). Pa včasih paše bolj led, včasih topli obkladki. In je to to ... Aja, letos si prvič nastavla divje kostanje na domače žganje, baje tudi pomaga, da s tem mažeš, bomo vidli ....
Malo sem se razpisala, ampak to je moja izkušnja z bolečinami v kolenih.
Petya