Tristo kosmatih in druga čuda narave

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

16. mar 2014 8:28

Katrca11 je napisal/a:

Vprašala sem strokovnjaka, če bi on svojega mačka, ki bi uspavan čepel na veji  na drevesu, tudi še enkrat streljal z uspavalom?

Ah, Katrca, prvič, noben maček ne bi uspavan čepel na veji, na drevesu. Če bi prebrala članek, ki ga navaja elaphus, bi si morda razjasnila kakšno reč okoli drugega strela z uspavalom.

In drugič, zanima me, katere stroke je ta tvoj strokovnjak. Menda ne miSliš lovca?

rimljanka

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2353

16. mar 2014 10:32

Ne,ni lovec, dr.... in še nekaj (ne spomnim se točno naziva) veterine, precej izobražen na živalskem področju. In precej bolj natančno mi je razložil vso zgodbo, kako je potekal lov, koliko ljudi, kje in kako so se gibali in tako dalje. Pa o dozi , ki jo je za divje živali težko zadeti in tako naprej. Vseeno še vedno mislim, da bi se v 33 dneh lahko  kdo spomnil in pripravil kaj bolj varnega za riso. 

Zdaj je na žalost za vse prepozno, če nam je vsem še tako žal. 

Katrca11

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

16. mar 2014 13:03

Pri tej riski Zooji, se je nekje hudo zalomilo, naj nam še tako zatiskajo oči...

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. mar 2014 14:43

Jaz tudi mislim, da se je zalomilo in bi bilo treba pošteno povedati. Ne verjamem pa, da je bilo nestrokovno, trudili so se po najboljših močeh, v to ne dvomim, včasih se pač ne izide. In ne gre kogarkoli obsojati, vsi bi razumeli, če bi se pač pojasnilo, tako se je pač zgodilo.

Tudi pri ljudeh se velikokrat zgodi, da pač izgubimo bitko za življenje, pa se tudi marsikaj rado prikrije. In še enkrat, verjamem v najboljše namene, ki pa niso imeli srečnega konca. Žal. Nismo bili zraven, zato lahko samo na podlagi povedanega in napisanega ocenjujemo, kako je bilo. In očitno vidimo in slišimo eni tako, drugi drugače.

naor

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. mar 2014 1:07

Saj ne vem, ali bom vzdignila prah ali razpihala pepel, kakorkoli, če koga zanima, naj link odpre, sicer pač ne.
Mnenje novinarke Ane Jud o koncu risinega življenja:
http://www.publishwall.si/ana.jud/post/100130/kako-je-z

O "potrebnosti" in "smiselnosti" živalskih vrtov v obliki, kot jo poznamo iz naše prestolnice, lahko verjetno razpravljamo v nedogled. Kot v mnogih drugih temah, kjer je podlaga za debato izrazito osebna naklonjenost oz. nenaklonjenost temi, je nevarnost, da se taka debata sprevrže v mahanje s perjem in dokazovanje "kdo ima bolj prav".
Ali v današnji dobi visokotehnoloških posnetkov življenja živali v njihovem naravnem okolju sploh potrebujemo njihovo nastanitev v ograde ZOO-ja, zato "da bi jih spoznali", je vprašanje, ki si ga zastavljam sama. 
In ko gledam dokumentarec, kot je tale, "Živeti z volkovi" in se hkrati spomnim nervoznega kroženja volkov po delu ograde v našem živalskem vrtu, imam odgovor.
Če koga zanima, kako sta zakonca Dutcher šest let skupaj snemala in preučevala volkove (in v šotoru živela v bližini krdela), ki so jih poskušali naseliti nazaj na področje, kjer so bili prej iztrebljeni za celih 50 let, je tukaj povezava do njunega filma:
http://www.youtube.com/watch?v=zd3d-9fvp7g

Mojca

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

17. mar 2014 9:11

Izvrsten Anin tekst  :) Se v celoti strinjam z njo in prav zares bi moral nekdo močno zardeti. To še vedno trdim in me ne bo nihče prepričal v nasprotno. In na vprašanje ali sem bil zadnje čase kj v ZOO-u v Lj povem da ja, bil sem in to celo večkrat v zadnjih npr. petih leti, službeno, ker ta moja otroka prevelika vnukov pa še nimam . In kakšna je razlika med kletko in ogrado, oboro ....razen v velikosti ? Nobene, v vseh primerih žival živi v ujetništvu in v nobenem primeru v njem ne uživa.

Vem, da ne bo nihče prevzel odgosovornosti, to bi bil čudež v moji domovini. Vem, da se bo stroka enotno postavila na okop obrambe, kljub številnim trenjem, nesoglasjem, slabih medsebojnih odnosov, komolčarstav, lezenja nekam  navkljub. In da bodo celo nazadnje za lastno smrt okrivili kar riso samo, kaj se je pa tako nerodno nastavila , da so ji zlomili stegnenico in zakaj se pa ni lepo mirno pustila ujeti. Toliko o strokovnosti  , ki če bi bila taka kot je treba, ne bi dovolila tega, kar se je zgodilo.

hedonist

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

17. mar 2014 9:49

Tudi jaz verjamem, da za risinjo življenje izven kletke ne bi bilo mogoče, še zlasti ne tako blizu človeških bivališč, vendar pa je njen konec resnično tragičen.

Očitno je bila pametnejša kot vsi kadri na ZOO-ju skupaj, in to z zlomljeno nogo in cel mesec brez hrane. In zagotovo so ji tudi zobje degradirali do te mere v teh pičlih 30-ih dneh, še zlasti ker je tako veliko jedla.

Res no, ker/če nimajo pojma, kaj delajo, bi lahko vsaj najeli nekoga, ki ni totalno nesposoben pri tovrstnem sledenju/iskanju/lovu.

Zanimive pa so tudi nekatere 'rahlo' nasprotujoče si ugotovitve:

"Hitra veterinarska ocena ter njeno spremljanje na terenu sta pokazala, da ni shirana in da je fizično krepka."

Če prav razumem: Risinja je bila cel mesec skoraj brez hrane, saj zaradi strela ni mogla loviti, tudi če bi znala. Skujšala naj bi za 3 kg (kar očitno ni kaj dosti), a 'hitra ocena' je pokazala, da ni shirana in da je fizično krepka, kljub temu da je imela dejansko zlomljeno nogo? Torej na prostosti ni šepala? Zanimivo.

Še zlasti pa me pogreje tista klišejska 'disclaimer' fraza, ki se vedno pojavlja v takih situacijah in ki jo je moč zaslediti v prvem članku dve strani nazaj:

"Vsi zaposleni in zunanji sodelavci, ki so nam pomagali, smo zelo žalostni in prizadeti, saj smo si več kot mesec dni prizadevali in naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi se njena zgodba srečno zaključila," so v sporočilu za javnost še zapisali v živalskem vrtu."

Očitno niso niti približno naredili dovolj.

Za konec se pa tudi strinjam z Ano - risinja ni poginila, temveč 'so jo ubili' oziroma jo je ubila njihova nesposobnost in malomarnost. Za nameček pa je tu še vzvišenost po tragičnem koncu tega poloma, če sodimo po odgovoru in sledeči cenzuri na Fb-ju.

Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 17. 2014 10:15

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4005

17. mar 2014 10:07

Meni je pa prvo zelo,zelo žal za žalosten konec rise....v drugo pa mi je žal,kaj vse morajo brat veterinarji,ki verjamem ,da so se res trudili ulovit in so se res trudili ozdravit riso..žal kot kakšenkrat ne uspe zdravnikov tudi njim ni uspelo.Zelo žaljivo pa je ,da nekdo ,ki se ima za intelektualno osebo napiše ,da so jo ubili...kaj pa če so jo mogoče umorili ?...mislim ,da za umor je višja kazen kot za uboj..če je kakšen pravnik  ali pravnica naj me prosim popravi.

Ni mi pa žal za vse tukajšne "strokovnjake",saj s tem so pokazali samo svojo razgledanost..ali pa nerazgledanost,kakor komu paše.

Kar se tiče facebooka,ima opcijo brisanja,blokiranja,se pravi da ni nič protiustavno..lahko se briše in blokira..in tisti ki pišejo,morajo to vzet v zakup,sploh če so žaljivi in nesramni..in upam da veterinarje  ni nič sram,predvsem dokler ni sram drugih v naši državi..pa ne bomo o tem koga naj bi bilo veliko bolj sram...

Pa brez zamere... :))

Vrtejbenka

Sporočilo je spremenil(a) Vrtejbenka dne 17. 2014 17:20

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

17. mar 2014 10:10

Verjetno so bili veterinarji edini, ki so se dejansko (morali) potrudili, da bi rešili, kar se je navidezno rešiti dalo.

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti