15. mar 2014 16:15
rimljanka je napisal/a: |
Dajmo, zaupajmo strokovnjakom, menda vedo, kaj delajo, a ne? rimljanka |
So res vedeli, kaj delajo?
pirnica
15. mar 2014 16:15
rimljanka je napisal/a: |
Dajmo, zaupajmo strokovnjakom, menda vedo, kaj delajo, a ne? rimljanka |
So res vedeli, kaj delajo?
pirnica
15. mar 2014 16:36
Dohtarji v veliki večini primerov vedo, kaj delajo, zato pa hodimo k njim.
lp
cervus
15. mar 2014 16:58
Elaphus, nisem mislila na dohtarje, ampak na vse ostalo, kar sem prebrala v temle sestavku:
http://www.siol.net/novice/slovenija/2014/03/risa
pirnica
15. mar 2014 17:00
Ja nekateri vedo, veliko pa bolj tako na približno. To kar so naredili risi je katastrofa, a so jo res morali tako poškodovati da je poginila ? Tako da je vsako opravičevanje odveč in tudi trditve, ki so se pisale tukaj, da je zanjo boljše življenje v kletki kot v naravi . Upam, da je tiste zdaj vsaj malo sram .
hedonist
15. mar 2014 18:02
Kje pa piše, da je poginila (predvsem ali samo) zaradi tiste poškodbe noge? Splet okoliščin, ki ima podlago, prav gotovo, tudi v tem, da je bila mesec dni brez hrane (risa je bila gotovo vzgojena v živalskem vrtu, nikoli ni lovila v naravi plena, se tega ni naučila, nekja vedenja je že imela, ker je pač dedno (pa kakorkoli že, ne nujno ravno v DNA, so tudi druge oblike), kot jo je bila vajena, v stresu. Mora nam biti jasno, da v naravi vlada krepko hud boj za preživetje, komaj kdo ne premine do starosti, ki jo je dosegla risa. Od risov mislim, seveda. V tem primeru.
Ne pametujmo, ker ne poznamo podrobnosti. Smrt je naravni konec življenja, pa kakorkoli obračamo. Saj, če je ne bi našli, bi se ji zgodilo najbrž, morda kaj dni kasneje isto, poginila bi, od lakote. Samo, da tega ne bi vedeli in ne bi bilo treba pametovati.
Pirnica, ne vem, zakaj tak hud dvom v strokovnjake, menda ne bodo laiki odločali o tem.
Upam, da tisti, ki se zgražajo nad živalskimi vrtovi doma nimajo mačk, nimajo psov, hrčkov, zlatih ribic, fikusov v loncih, tudi slednji se gotovo dosti bolje počutijo v naravi, pa kakšne 1000x večji so, v naravni velikosti.....
Hedonist, niso je hoteli, se je pa zgodilo. Mene ni prav nič sram, še vedno sem globoko prepričana, da žival, ki se je skotila v živalskem vrtu (in, oprosti, kdaj si bil nazadnje v ljubljanskem, da pišeš o kletki z risi, a?????), ni sposobna, (vsaj ne brez velike in dolgoročne pomoči človeka, pa še to je malo verjeten uspeh) preživeti v naravi. Ja, zanjo je bolje, da je v vrtu. Žled je pač povzročil, da je ušla, najbrž ne zato, ker "bi si želela na prostost", ampak, ker je bila prestrašena, ker je pač ograja ni ustavila. Ker je ni bilo.
rimljanka
15. mar 2014 18:04
No, jaz sem bila med tistimi, ki je trdila, da je za riso življenje v ujetništvu boljše kot v naravi (če si narobe razumel moj prispevek in si zato zapisal "en velik like" - vsi smo zmotljivi, ne sekiraj se) in me ni čist nič sram, nauš verjel. Obstajajo pač zakoni narave, ki jim je romantika malo mar - si predstavljaš, da bi te fliknili na tvoj rajski otok, prej pa z njega izbrisali vso civilizacijsko navlako? Še vedno bi imel čudovito morje, sonce, veter v laseh, tišino, okus soli na ustnicah in koži (matr, se lepo bere, a?), imel bi pa seveda tudi trd, neusmiljen boj za obstanek. Ne vem, če bi ti bilo preveč všeč.
Živali (s tem mislim vse, ljudi in ostale) smo pač navajeni na tisto, v čemer smo rojeni in nas obdaja od prvega dneva življenja. Velja za obe strani - za civilizacijo in divjino.
lp
cervus
15. mar 2014 18:05
Hja, rimljanka, ni kaj, usklajeni sva.
lp
cervus
15. mar 2014 19:05
Pirnica je prilepila link, vse piše. Tudi to, da je bila na svobodi v dobri kondiciji, imela je pa smolo, da so jo zadeli v nogo. Nikomur ni vseeno in žal nam je vsem, sem prepričana.
naor
15. mar 2014 22:18
Vprašala sem strokovnjaka, če bi on svojega mačka, ki bi uspavan čepel na veji na drevesu, tudi še enkrat streljal z uspavalom? Ob vsem njegovem zagovarjanju postopka, da so z riso delali strokovno in prav, - na svojega muca pa ne bi streljal. Ker bi padel in se polomil? In (moja opomba) zobje risi tudi niso v 33 dneh ven popadali.
Upala pa sem, da so riso rešili, ker ni bila vajena živeti zunaj živalskega vrta. Nisem bila tam in ne morem soditi. Ampak čisto zares sem razočarana in žalostna.
Katrca11
Sporočilo je spremenil(a) Katrca11 dne 15. 2014 22:29
15. mar 2014 23:48
Saj vem, da ste vsi tole že prebrali, ampak včasih je dobro, malce si osvežiti spomin:
http://www.delo.si/novice/slovenija/mestni-lov-n
lp
cervusKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Gratinirani fuži s sirom in pršutom
Skutna pita