27. okt 2003 9:51
Angelska torta (Angel Food Cake)
1,5 skodelice beljakov (10 do 12 komadov)
1,5 skodelice presejanega sladkorja v prahu
1 skodelica presejane moke
1,5 čajne žličke vinskega kamna (ali 3-kratna količina limoninega soka)
1 vanilijin sladkor
1 skodelica navadnega sladkorja
Beljake daj v veliko posodo in jih pusti na sobni temperaturi približno 30 minut. Medtem zmešaj moko in sladkor v prahu tako, da dodajaš po tretjinah (1/3 sladkorja, 1/3 moke...).
Beljakom dodaj vinski kamen oziroma limonin sok (vprašala sem žlahto preko luže). Stepaj s srednjo hitrostjo, ne naredi povsem trd sneg. Dodaj sladkor in vanilijin sladkor, po 2 žlici naenkrat, doklet ni sneg trd.
Nežno vmešaj 1/4 suhe mešanice (moka in sladkor v prahu), nadaljuj z dodajanjem po četrtinah.
Mešanico daj v nepomaščen model za potice (jaz uporabljam tistega za torte, ker gre obod stran in ni tako valovit). Nežno "zareži" po masi z nožem, da odstraniš morebitne zračne mehurje.
Peci na najnižji rešetki v pečici na 180°C med 40 in 45 minut. Če je pečena, lahko preveriš tudi tako, da se je dotakneš - če upade, je pečena ( izbočena, kot ostale torte). Torto takoj obrni na rešetko, toda pusti jo v modelu. Če gleda biskvit žez model, enostavno uporabi steklenico za podstavek (Američani imajo zelo bujno domišljijo, ha). Ko je ohlajena, odstrani obod modela in si pomagaj z lopatko, ker se rada prime modela (glede na sestavine nič čudnega).
Prelij s čokoladnim ali kakim drugim prelivom.
Kot sem rekla, gre za dolgo proceduro. Pa tudi sama torta nima kakega posebnega okusa. Boljša je z dodatki. v mešanico moke in sladkorja v prahu vmešaš nekaj žlic presejanega kakava v prahu ali pa dodajaš beljakom preden dodaš sladkor 1/4 skodelice tekočega medu in temu primerno zmanjšaš količino navadnega sladkorja za polovico (samo 1/2 skodelice).
Pri nas doma jo še najraje jemo tako, da torto raztržem na velike kosme, dam v navaden model za torto in prelijem s čokoladnim pudingom. Pustim, da se ohladi in dam v hladilnik za nekaj časa. In tako rata iz angelske "dirty cake", če vprašate mojo sestrično Nancy.
Čau,
Loni