17. feb 2011 13:38
Vendelina jr. je napisal/a: |
Katja D je napisal/a: | Naš skoraj štiriletnik bo žal moral nositi korekcijska očala. Recept smo že dobili, zdaj jih bo treba le še kupiti. V Ljubljani je tako veliko optikov, da ne vem, h kateremu naj se odpravim.
Katja D. |
Če ima otrok dioptrijo, se ne odlaša niti trenutka in se gre po petih minutah guglanja "otroški optik, očala za otroke" do optika - še posebej je to blazno enostavno ravno v Lj, kjer jih je res veliko. Kaj pa, če bi živela v kraju, kjer bi imeli 1 -2 optika, kaj bi pa takrat počela? In štiriletnik, ki ima dioptrijo, je pač eden od mnogih štiriletnikov z dipotrijo in res ni potrebno dodajati besede "žal". Kvečjemu se otroci z dioptrijo navadijo na očala in posledično začnejo na njih bolj paziti in nase tudi in zaradi tega imajo večjo verjetost, da se izognejo kakšni neumnosti in poškodbi, v katere otroci itak ves čas rinejo. P.S. Sama sem dobila očala pri treh letih. Stekla so bila taka kot dno bolj debelega pepelnika, okvir me je žulil in na uhljih sem dobila alergijo (danes se ne zgodi nič od tega, ker so boljši materiali). Pa je naše pleme ves čas govorilo, da pametni otroci nosijo očala in sem zato silno ponosno nosila tista očala in obliže zaradi strabizma tudi. Ker nikoli ni nihče uporabil besede "žal". A je bilo razumljivo?
Vendelina jr.
|
Vendelina, "žal" rečem zato, ker imam tudi sama očala že več kot četrt stoletja, na srečo od svojega desetega leta in ne že od tako zgodnje starosti, tako da vem, kaj pomeni imeti očala v otroštvu in tudi potem še naprej. Zato "žal", ker seveda otroku privoščim, da bi imel dober vid in mu očal sploh ne bi bilo treba nositi. Pa še kakšen dodaten razlog bi se našel. In ja, rekla bom, hvala bogu, da se danes slabši vid diagnosticira zelo zgodaj in se ga lahko čim prej začne korigirati, da je seveda "škoda" čim manjša.
Pa prosim, ne posplošuj na podlagi nekaj stavkov. Recept za očala smo dobili včeraj zvečer (ja, si moreš misliti, oftalmologi delajo tudi popoldan oz. zvečer) in seveda z otrokom, ki je bil utrujen in je čakal samo še na večerjo in posteljo, nismo leteli k prvemu optiku, ki bi ga našli na poti do doma. Sicer pa bi lahko videla, da sem vprašanje na tale forum napisala že ob 5:49 zjutraj in seveda se imam namen k optiku odpraviti še danes. Tako da je tvoje pametovanje povsem odveč.
Sem pa dobila dobro priporočilo na ZS, za kar se še enkrat zahvaljujem.
Katja D.