neznan uporabnik
5. okt 2010 9:38
Tlele pri mesu bo tut treba en work shop zorganizirat, a, fantje?
[
japaja
Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 05.okt 2010 09:39neznan uporabnik
5. okt 2010 9:38
Tlele pri mesu bo tut treba en work shop zorganizirat, a, fantje?
[
japaja
Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 05.okt 2010 09:39
5. okt 2010 10:21
zzak1977 je napisal/a: |
Palec- kazalec, sredinec, prstanec, se pravi rare, medium, well done. Well done je zame uničen zrezek. |
Natanko tako. Za tiste ki se se ucimo peci meso - test res deluje.
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"
5. okt 2010 10:37
Ja kolegica Japaja, o mesu lahko pišemo in pišemo v nedogled saj je to kralj, kaj kralj, cesar moške kuharije. Tko da vi kar sprašujte , vam bomo zaupali vse skrivnosti . lp hedonist
5. okt 2010 11:30
Bože mili, jaz kar takoj kapituliram, saj vidim, da pojma nimam!!! Sem jedla steake v Ameriki, pečene na različne variante, pa se mi ni zdelo, da je takšna "kunšt". Saj imam o tisti tam in naši kuhariji precej različna mišljenja, lahko pa si mislite kdo zmaga... kara
5. okt 2010 15:08
Hej hedonist potem pa napiši prvo lekcijo o peki. Torej najprej o samem mesu, nato o uležanosti, potem pa o peki na žaru. Če se ti ljubi podrobno, bi bile začetnice in tiste, ki se že malo bolj spoznamo na kuho vesele. Sama se o kakšnih biftkih še spoznam o t bonih in ostalem pa slabo. swarovski
5. okt 2010 15:20
zzak1977 je napisal/a: |
Z oljem ne narediš nič, če že počiva naj leži v vakuumu, če ni opcije pa vseeno če sploh ne. Mora biti že predhodno uležano meso in kvalitetno meso. Pečeš ga 2-4 minute na vsaki strani, soliš ko je že pečen, predno ga daš počivat za par minut. |
5. okt 2010 16:38
kako bi ga pa clovek doma "ulezal"? Vkolikor se ne motim, meso sicer pustijo v celem kosu viset na temperaturi blizu nule in na doloceni vlaznosti zraka,da zadeva dejasko "kontrolirano gnije" - ( navsezadnje sta tudi jogurt pa sir nic drugega kot "kontrolirano pokvarjeno" mleko ;-) ) ..nato pa to razkosajo in zvakumirajo... Ve kdo kaj drugega se na to temo oz kako bi clovek ta proces speljal v domacem hladilniku ? trimix
5. okt 2010 17:18
trimix, če ti angleščina ni tuja, googlaj " aging beef at home", recimo, en od linkov s kompletnimi navodili:
http://www.askthemeatman.com/is_it_possible_to_dry_age_bee
to je za suho staranje, pri katerem je izguba teže mesa do 20%. Obstoji tudi mokro staranje, vendar je kvaliteta mesa slabša ( ni " koncentracije " okusa.
ežoj
5. okt 2010 17:53
Sedaj je za mano prišlo: trimix, pri zorenju mesa gre za delovanje enzimov ( karkoli to bilo ), pri jogurtu pa za delovanje bakterij. Ne vem zakaj mislim, da je na kulinariki kdo, ki to ovlada boljše od mene
ežoj
5. okt 2010 18:01
ežoj je napisal/a: |
Sedaj je za mano prišlo: trimix, pri zorenju mesa gre za delovanje enzimov ( karkoli to bilo ), pri jogurtu pa za delovanje bakterij. Ne vem zakaj mislim, da je na kulinariki kdo, ki to ovlada boljše od mene ežoj |
No, razlike načeloma ni. V primeru mesa delujejo encimi (in še kaj) iz sicer že mrtvih celic, pri bakterijah pač v živih celicah, ko si le-te z mlečnokislinskim vrenjem pridobijo energijo za opravljanje dela, ob tem pa nastaja kot odpadek mlečna ksilina.
Aja, encimi so biokatalizatorji, ki omogočajo kemijske reakcije (in s tem procese, nize reakcij) v razmerah, v kakršnih bi sicer ne tekle, rečemo, da pospešujejo reakcije (Je sicer na kulinariki kdo, ki to obvlada bolje od mene, a ).
rimljankaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Najbolj enostavni piškoti s črto
Gratinirani svaljki