4. okt 2010 10:22
Ne vem no, ampak a nismo malo preveliki za to, da bi hranjenje in pitje imenovali kot "popamo in popupamo"? Meni to diši po eskapizmu, v smislu, "sem še majhno dete in se tako tudi izražam in zategadelj nisem ravno odgovoren/a za svoje početje, kamor sodi tudi to, da preveč pojem, skratka, ne jemljite me preveč resno...."
Drugače pa rekreacija ni za to, da se zbijajo kile. Za to, da se zbijajo kile, je hujšanje (kjer se čisti v glavi, uravnoteženo je in povečuje telesna vadba).
Rekreacija je za to, da se človek po telesni vadbi bolje počuti in da telo navadi na tako počutje.
Pri izbiri rekreacije je meni še najbolj blizu ramišljanje pokojnega dr. Marušiča, ki gre takole: Za telesno vadbo si izberemo tako aktivnost, ki ima mentalno drugačen sklop, kot je sklop, s katerim delamo. Oziroma, ljudi bi se dalo ločiti na "konveksne" in "konkavne". Pretežno konveksni so tisti, ki svoje razmišljanje in delo usmerijo na en cilj in jih medtem, ko izvajajo cilj, ostale stvari ravno ne zanimajo zelo. Taki morajo potem izbrati neko "konkavno" rekreacijo. Tipičen primer pretežno konveksnega dela je bodisi kirurg (operira en segement, ostale stvari vrže ven iz razmisleka, bolje, da jih vrže ven, drugače bo narobe), pilot,.... No za take pretežno konveksne delavce je dobra konkavna rekreacija, kjer so pa soočeni s široki obzorje, da lahko razmišljajo v širokokotnem objektivu. In najbolj konkavna rekracija je tek.
Po drugi strani je za humanistične tipe ljudi, ki se jim dogaja, da jim grejo misli ves čas v vse smeri - skratka, da pretežno konkavno delujejo - za njih je pa treba iskati med konveksnimi rekracijami, kjer je človek koncentriran samo na trenutek in manjši cilj in kjer se ne sme ozirati na širši okivr. Npr: tenis, badminton, squash, borilne veščine.
Se mi zdi, da je dobro, da izberemo rekreacijo, ki nas prisili, da realiziramo tisto, kar pri delu počiva. Pa npr. če oseba ni najbolj tekmovalne sorte, bi bilo dobro, da bi se vključila v nekaj, kjer bo vsaj v nečem tekmovala. Pa npr. če oseba bolj sramežljiva in ima težave s samopodobo, naj vzame nekaj, kjer se bo ves čas prisiljena gledati (vse aerobike, ker se delajo pred ogledalom), da se bo vsaj naučila sprejemati svojo fizično podobo.
Hope this helps
Vendelina jr.