5. okt 2010 7:06
Meni se je vedno zdelo, da je davek na premoženje, kamor spadajo nepremičnine, pošten davek. Imaš in daš državi.
Na drugi strani imaš recimo davek ( dohodnino) na plače ( prejemke iz delovnega razmerja). Plače delodajelec ne plača, ti pa si zavezanec.
Vse informacije v zvezi z vrednostjo so tako bizarne, da ne verjamem več v noben pošten izračun. Si predstavljate koliko tisoč ljudi ne razume obračuna, ne zna vnesti inline popravkov in bodo nekega dne ugotovili, da so ugovor zamudili. Tu vlečem paralelo z izbriasanimi. Tudi tu je šlo za osebne pravice, pravice do pritožbe.
Najbolj me pretrese dejstvo, da državna uprava ni sposobna sestaviti nekega splošnega obvestila,ki bi bil pregleden razumljiv in je celo tisto pisanje zmazek. za katerega bo večino ljudi moralo poiskati pomoč , ali pa vsaj nekoga, ki bo pojasnil.
Tule moram povedati še nekaj: že nekaj mesecev se v neki zadevi borimo, da bi ta država, konkretno gre za CSD, pojasnila, zakaj oseba, ki ima v lasti večino 55% od 9,1ha zemljišč, od tega polovica gozda, druga pa , ohoho kmetijska površina, ki ga ne obdeluje, ga daje brezplačno v najem, v 8 uradnih dokumentov napiše podatek, da nima ničesar do tega, da ni nobenega dohodka ( katasterski dohodek kar izpustijo). In ta oseba dobiva: denarno socialno pomoč, brezplačno pravno pomoč, državno pokojnino ( nikoli niti zdravstveno zavarovana), oprostitev vseh sodnih taks,pakete Rdečega križa v povečanem obsegu. Nasilno vseljena v tujo hišo, kjer ne plačuje ne najemnine, ne elektrike, ne vode, ama prav nič. Odvetnica trdi, da je upravičena do brezplačnega bivanja v hiši, čeprav nima nobene pravne osnove.
VSe to preverja država, ki preganja vse matere, ki so pozabile prijaviti študentsko delo svojih otrok in morajo pod izvršbo za leta nazaj vračati preveč socialnih transferjev.
Gornji primer kaže, da država ni sposobna oceniti vrednosti premoženja, da tudi ne preverjati ( tožilec je zavrnil ovadbo zaradi goljufije, predsednica sodišča bojda nima možnosti vpliva, socialna inšpekcija raziskuje) in mi grejolasje pokonci ob misli, kaj se utegne primeriti ljudem, ki zaradi neukosti ne bodo posegli v napačne odločitve in jim bo država na podlagi teh podatkov dodeljavala, ali pa. še bolj grozljivo, odvzemala socialne transfere in druge pravice ali obveznosti.
Kdo bo prevzel odgovornost ?
F r i n a