3. okt 2010 7:38
Hedonist, seveda ni preseravanje, če imaš rad..............., celo mislim, da ste ti in nola zelo lepo stvar postavili. Popolnoma se strinjam s tabo, da pri Fondi gre za celostno podobo in da so vse skupaj zavili v lep celofan, ki ga tudi lepo zaračunavajo. Če celo temo na hitro preberem, dobim vtis nekakšnega elitizma, češ jaz jem le drage ribe, seveda divje.............., in ta vtis me je pripeljal do mnenja, da je vse skupaj le preseravanje. Kot je zzak napisal: ni ga čez ribe direkt iz morja, svoje naredi ambient, psihologija..........
Morda si ti res tak strokovnjak za ločitev gojene/divjaki, velika večina ni ( priznam, vključno z mano ) in ne bodo ločili divjaka od gojene ribe, ponujene pod enakimi pogoji ( na istem krožniku, enako pripravljene, enako frišne...... ). Pravzaprav, razlika je le, da je gojena riba bolj mastna ( kar mene osebno ne moti ), pa naj bi imela bolj kompaktno " meso ", kar jaz nisem uspel opaziti.
Pa še to: v ribogojnicah ribe " futrajo " s nekakšno ribjo hrano, ki je dobijo lovljenjem divjih, " manj kvalitetnih " rib. Za en kg ribje hrane se porabi cca 4 kg rib, prirastek v gojenih ribah je nekje en kg/kg ribje hrane. zaradi tega je riba iz ribogojnic draga in bi mogla bit dražja od večine divjih rib. Kašno je razmerje cen pri nam, v ribarnicah, je tudi znano. Veljajo seveda kapitalistična pravila: nekaj se razglasi za vrhunsko, sam za elito, taka je tudi cena in elita pridno kupuje in plačuje in pomiluje tiste ki tega ne počno. Jaz sem bolj nezaupljive sorte: stvar poskusim in se odločim a mi je všeč ali ni, upoštevam pa, da me kapitalisti ne dobijo na kapitalistično " finto ", da mi mal boljšo kvaliteto zaračunajo trikrat več.
ežoj