3. mar 2005 8:57
Dober dan vsem! Danes sem na radiju v Svici slisal spet o problemih s prehrano v zvezi z Akrylamidom in sem se spomnil da je prim. Tasic konec leta 2002 pisal o tem problemu. Tukaj povzemem nekaj besed iz njegovega pisanja konec leta 2002: "Akrylamid (C3H5NO) v hrani? Najdemo ga v različni hrani, prdvsem pa v tisti, ki je pripravljena na visoki temperaturi in za daljše skladiščenje, konzerviranje in uporabo hrane. Ker je poznano, da povzroča raka pri poizkusih na živalih je FAO zahtevala dodatne raziskave in preiskave, zahtevala pa je tudi znižanje količine snovi na najnižjo možno mero. Pogosto se opisujejo okvare centralnega živčnega sistema vse do halucinacij.To se dogaja predvsem pri inhalaciji - pri vdihavanju. Dolgotrajno uživanje skozi usta pa povzroča okvare živcev, z izgubo moči v rokah in nogah. Na koži se pojavlja dermatitis eksfoliativnega tipa, pri živalih pa zmanjšuje plodnost. Pri poizkusih na živalih izrazito poveča pojavnost rakastih sprrememb (predvsem rak na dojki, možganih, maternici, ščitnici in mesoteliom pri moških). Vsekakor se ob vseh teh aferah postavlja vprašanje o kvaliteti hrane, o tem kakšno naj uživamo, kako industrija podaljšuje roke uporabnosti živil, kako dodatki v hrani vplivajo na človeka in kako pravočasno slediti tudi z laboratorijskim nadzorom nad novimi substancami, saj je danes kontrola hrane premočno v samih lobijih, ki jo proizvajajo, potrošniki pa imajo le majhen vpliv. Zato ne smemo zanemariti vloge Bioekološkega združenja VIGRED, kjer so člani tudi potrošniki in strokovnjaki s področja zdrave prehrane primerne za človeka.Združenje je kritično do vseh pretiravanj in želi, da se stvari poimenujejo s pravim imenom." Na Kulinaricni Sloveniji nisem nasel nic o tej temi, zato me zanima ali ima kdo med vami kaj vec informacij o tej zadevi? Lep pozdrav vsem! Henri