17. sep 2010 11:15
Laik, jaz sem svoji družini neizmerno hvaležna ravno tega, da me z besedami in dejanji naučila razmišljtai in delovati po svoji vesti, pa magari kdaj pride do tega, da imam drugačno mnenje in ravnanje od kakih petindevetdesetih odstotkov.
In v resnici ne vidim čisto nobene dobre razlaga zakaj je treba osemletnika učiti potenciranega konformizma.
Saj razumem stisko - otrok je nov v okolju in starši bi radi, da bi se v tem okolju dobro počtil in dejstvo je, da so otroške skupine neverjetno iskrene in so tudi zelo krute in so že marsikoga zelo kruto izločile ali se mu posmehovale in se človek boji, da bi se njegovmu otroku kaj takega utegnilo zgoditi. Tudi je tako, da so eni otroci bolj vodje in drugi bolj sledilci in tisti, ki je po naravi bolj sledilec, bo težko vpeljal nov red v skupino, zlasti, če je sam nov.
Ampak, laik, ne poznam ne tebe ne tvojega otroka. Imam pa, zgolj iz tega topica in upam, da je občutek napačen in hm, kako naj tole rečem, a ima tvoj otrok problem z obdarovanjem ali imaš ti problem z vključevanjem ali kje je tule v resnici težava, da ne rečem negotovost....?
Ker osemletniki pa res še niso taki snobi (tudi če so podvrženi najbolj neprimerni vzgoji), da bi otroka sprejeli/zavrnili na temelju enega darila.
In v resnici ne vem, zakaj malo ne pozoveš starše ....saj imamo vsi elektronsko pošto ...in z enim dopisom rečeš: "Dragi starši, naša familija je tule nova in zaradi tega sprašujem, kakšni so običaji glede obdarovanja sošollcev. To sprašujem zaradi tega, ker menim, da se morajo naši otroci zabavati, družiti in si pomagati. In tega jih lahko naučimo tudi pri organiziranju rojstnodnevnih zabav in obdarovanje. Vsi moramo paziti, da se take zabave ne bi sprevrgle v tekmovanje finančnih sposobnosti nas staršev in zaradi tega je moj predlog, da se dogovorimo o zneskih, ki so še primerni za višino daril. Prav tako sem mnenja, da je primerno, da otroke spodbujamo tega, da sami zberejo denar in sami izberejo skupno darilo, ker tako povečujemo njihove občutke za solidarnost in sodelovanje v skupini..... Kaj menite o tem?
Skratka nekaj v tem stilu. Me prav zanima, če bo kdo proti takemu predlogu.
Vendelina jr.