9. sep 2010 16:08
No, ker ni perja, so pa lasje Meni je že v osnovi žal, da sem sploh omenila Sonjo Lokar za to, da se je kratko lahko tudi prekratko... Ne bom več. Niti nobene druge ne najbolj anonimne ženske v tej državi. Ne želim, da bi se tale prijazna tema spremenila v nekaj, kar to ni. Zlasti, ker se bližajo volitve. Je masa drugih forumov, kjer se lahko o tem izražamo. Kdor pač hoče. Okusi so seveda različni in mnenja tudi. Samo, dejstvo je, da je CBK stilska ikona tudi mnogo let po smrti. O njeni hladnosti ali ne - tega ne vem nič. Vsekakor ji je uspelo poročiti najbolj iskanega samca ZDA - resda je bilo potem hitro vsega konec. Res je bilo mnogo lepših žensk, ampak ona je svoj videz organizirala tako, da so opazili njo. Zaposlena je bila kot piarkovka pri Calvinu Kleinu in urbana legenda pravi, da so z nestrpnostjo čakali, kako je ona skombinirala kakšne njihove kose v svoji garderobi. In to je smisel dobrega oblačenja in organiziranja videza - da človek ni neopažen. In če že ni neopažen, naj vsaj uporablja prave adute. Karakter Madonne v American Pie je bila učiteljica joge. Od učiteljice joge človek ne pričakuje poslovne kode oblačenja in izgleda. In razpuščeni kodri v tem kontekstu so tako no, malo bohemski in film vse prenese. Spuščeni lasje v resničnem življenju, pa stalno dvigovanje otrok in vrečk in lovljenje otrok ....to pa samo za sabo potegne večno zatikanje svojih las za ušesa in spravljanje proč z obraza. Te geste pa še nikoli niso prepričale. Ne glede na to, kaj delate in ali potrebujete poslovno oblačilno kodo ali pa bolj svobodno-umetniško, za vse velja: če imate lase za to, da jih stalno spravljate z obraza ali pa jih non-stop zatikate za ušesa ali pa stalno segate v njih - to je zelo malokrat seksi, večkrat kaže negotovost. Tudi je treba biti pri estradi in celebrity hairstyle malo pazljiv. Estradnice imajo, če nič drugega, malo drugačen urnik in delovnik kot ostali. In več časa za vlaganje v svoj videz - pa kljub temu vedno ne uspe. In ob tem se spomnim volumizirane frizure Cindy Crawford (ki je rekla, da večino časa ne izgleda kot Cindy Crawford), ki jo v tem stoletju posnema tudi princesa Leticia - ampak onidve imata vsak dan čas za to, da ju frizer počeše. A ve ga tudi imate? Jaz ga nimam (tečejo bridke solze po licu). Ergo, je treba izbrati nekaj, kar je za vzdrževanje bolj obvladljivo. Dolgi spuščeni lasje z malo mastne primesi, tako da se vidi, da je že minilo nekaj časa, odkar je bila frizura organizirana - to je znak, da ne obvladujemo svojega časa (in čisto nobeno boljše sporočilo ne pride iz tega ven) Repi so super za športne zadeve. Meni so to poletje lasje zrasli do te mere, da se jih je dalo lepo krotiti z gumico in je bilo športanje in sončenje z vidika las bolj obvladljivo. Tudi je rep čisto praktična rešitev za dneve, ko si nismo zmogle oprati las. Nošnja repa 365 dni v letu je pa znak, da ne vemo točno, kaj bi počele z lasmi (njihove erotične moči ne uporabljamo, skrajšati se pa ne upamo). Meni osebno so bolj kot repi všeč fige. Tiste bolj v smeri tilnika (ne na temenu). Nekako se s figo daje slutiti, da je v tej ženski še nekja več in da ravno takoj tega ne pokazala. Plus se ta frizura dobro kombinira tako s poslovnim oblačilom kot tudi z bolj romantično ali bolj bohemsko zadevo kot tudi s črnim usnjem. Spagon, tale frizurica - če ti je okej, se kar tako postriži. Stopničasta striženja so itak okej za to, da pomagajo, da se psiha prepriča za to, da postopoma sprejme novo frizuro. Bodisi krajšo ali pa daljšo. Drastičen rez s sredine hrbra na nivo ramen je resda precej velik šus. Se da tja tudi postopoma priti. Kot sem že omenila enkrat: dolge lase enačimo z mladostjo. Dolgi lasje so znak zdravja (jasno, če ne bi bili, bi bili ofucani, čeprav je tudi tega ogromno). Ampak mladost naša kultura prebere tudi kot pomanjkanje izkušenj. In zaradi tega se zgodi, da bo mlajša ženska z dolgimi lasmi percipirana kot "manj izkušena in ergo od nje kaj veliko ne gre pričakovati". Ni pravično, ampak tako deluje kolektivna percepija. Takisto bo ženska v ne-več-najstniških letiha (izvrsten izraz, ga kopiram od sare) z dolgimi lasmi utegnila dajati videz, da hoče na vsak način izgledati mlajša,kot je njena biološka starost (Chopra loči med kronološko in biološko starostjo) in taki poskusi znajo včasih delovati precej ponesrečeno. In je seveda tudi dejstvo, da na eni točki moramo sprejeti to, da eno je to, kar je nam všeč in kaj želimo nadeti nase, drugo je pa percepcija okolice. In da je tu vmes treba najti neko srečno rešitev, ozrioma znati prenesti posledice svojih izbir. Vendelina jr.