Ali morda kdo pozna recept za AJDOV STEPENEC. Gre pa nekako takole: Plast ajdovega testa (ne kvašenega), skutin nadev ( skuta,smetana, jajca, sol ) in ponovno plast testa. Mogoče to poznajo vaše babice?
Hvala in LP, Packa
Ali morda kdo pozna recept za AJDOV STEPENEC. Gre pa nekako takole: Plast ajdovega testa (ne kvašenega), skutin nadev ( skuta,smetana, jajca, sol ) in ponovno plast testa. Mogoče to poznajo vaše babice?
Hvala in LP, Packa
7. okt 2003 8:43
Temu rečejo na Dolenjskem Ajdova potica, to je ajdova moka poparjena(da dobiš testo) in malce osoljena, se jo da na pooljan pekač, se zrine odvečno testo ob robove, na sredo se da skuto zmešano z jajci in sladko smetano+ sol in se preostanek testa povleče čez, tako, da na sredi ostane odprtina, vso zadevo premažemo s sladko smetano......za to potico moraš uporabiti sladko skuto (Bohinjska sladka skuta, ali Prekmurska ali nekja takega, nikakor pa ne od Ljubljanskih mlekarn, ne da ni dobra le za to potico ne-kisla)........to narediš vse z rokami. Mislim vsaj, da si mislila to dobroto....topla je ful ful dobra.
7. okt 2003 11:12
Hvala Barbara! Jaz ne vem, kaj točno iščem. Mi je pa sodelavka povedala za ta AJDOV STEPENEC. Delala ga je njena pokojna mama. Ker pa sodelavka pač ne "paca" toliko kot jaz, si ni zapomnila izdelave in točnih materialov. Jaz bi ga rada naredila in jo prijetno presenetila. LP, PACKA
7. okt 2003 11:13
Barbara , a bi se dalo dobiti recept - koliko moke ...... HVALA POZDRAV Marta
7. okt 2003 11:51
Bom, le mame ni doma je to njeno področje...sem pozabila povedat jo mešaš z belo , samo razmerij ne vem......ker drugače je grenko...... Packa po opisu je to to.......srečaš pa bolj redko....
8. okt 2003 16:21
Barbara, ko pride mama domov pa le napiši recept za AJDOVO POTICO oz. za STEPENEC. Že v naprej hvala! Packa
13. okt 2003 10:03
Žal nisem uspela prej : 1/2 kg moke (2/3 ajdove, 1/3 ostre moke) prelijemo s kropom in mešamo (toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo), posolimo in dodamo 100 g masla, ko se ohladi oz. se da oblikovati s prsti, potem damo na pooljan pekač (velikost kot peciva), in s prsti poravnamo testo k robu, nasredi oz. čimbolj k robu imamo tanko plast testa, potem 1/2 kg. sladke skute in nekoliko sladke ali kisle smetane zmešamo skupaj in damo na testo, prekrijemo z odvečnim testom, ki ga imamo ob robu (povlečemo čez) in malce potapkamo..... pomažemo s sladko in pečemo pri 175C cca. 35-45 mintu....izgled je testo skuta test- pribljižno enako debelo.... pa dober tek
14. okt 2003 7:49
BARBARA, hvala ,nikoli ni prepozno za prijaznost . LP Marta
15. okt 2003 20:22
A kvasa pa ni testu? Spela
16. okt 2003 12:40
Ne. Je druge vrste potica. LP P.S. : Na Dolenjskem delajo še drugo vrsto, ki je v principu skoraj enaka : reče se ji Potepača, naredi se pa iz ostanka vzhajanega testa za kruh, ko so žene pekle v krušni peči in so to naredile za posladek, naredi se testo za kruh, oblikuje v krog, je pa testo, skuta (isto kot pri Ajdovi potici), testo..........je nekaj čisto preprostega kot Ajdova potica, a obe se stopijo v ustih........mnjam..... jagi
17. okt 2003 21:30
Ja, moja babica je pa pekla PROSJAČO. Iz navadnega kvašenega testa, ki ga je raztegnila v krog, ga poškropila z domačo sladko smetano in z medom, jo ob strani potegnila čez nadev in jo spekla v kmečki peči. Fantastično. Tudi jaz jo še pripravljam in sicer v pekaču in v pečici. LP,Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Mandljeva juha ajoblanco
Bretonske palačinke