17. avg 2010 12:33
Pri nas doma je zdaj že peti pes, pravzaprav psica. In moje izkušnje, ki jih ni malo, so v tem, da pes prav dobro ve, kakšen je tvoj pložaj v družini. Psi niso neumni. Točno vejo, kdaj počnejo kaj narobe, a če to lahko počnejo, zakaj pa ne bi?! Uvrstiti jih je treba v družinski trop, kjer je en sam glavni vodja, ki mora izžarevati svojo avtoriteto, drugi sledijo po vrsti in pes je na koncu. Napaka je že, če pes dobi prej jesti kot otrok. Hierarhija naj bo spoštovana, pa čeprav je pasji ljubljenček še tako prijazen, luštkan in buci, buci ... Naša je zrastla čez mizo in s 60 kilogrami in spoštovanja vrednimi zobmi bi zdaj ona gospodarila pri nas doma, če je ne bi že takrat, ko je bila še majhen kebrček, uvrstili tja, kamor spada. Pa da ne bo pomote, ne gre za zatiranje ali šikaniranje psa. Pri nas se crkljamo, čohamo, igramo ... ampak takrat, ko je čas. Ljubezen ti pes vrača, vrača pa ti tudi sovraštvo in strah.
Ja, oddajo sem nekajkrat gledal in mislim, da ni igrana, vsaj te ne, ki sem jih videl. Se mi je pa pri tem postavilo neko vprašanje in sicer, zakaj se ljudje sploh odločajo za pse. Zakaj kupiti psa, če ga potem zapiraš v stanovanje, se ga bojiš, ga ne obvladaš in ne znaš delati z njim. Če ga ne obvladaš na sprehodu, pojdi na sprehod raje sam, bo manj stresno. Nekateri pse kupijo morda zaradi mode, drugi morda zaradi obrambe, ampak ti se potem bojijo lastnih psov ali so celo njihove žrtve (da ne odpiram razvpitega primera v Ljubljani). Ne, pes je novi dojenček v hiši, ki potrebuje svojo nego, ljubezen in predvsem čas. Dvakrat po uro sprehoda z njim vsak dan bo tudi tebi koristilo. Morda boš odgnal grozeči infarkt.
O tematiki bi se dalo še veliko razpravljati, tudi o odnosu nekaterih lastnikov, ki pse ne vodijo na povodcih ... In še o marsičem. Omenjeno oddajo, kakršna pač je, ocenjujem pozitivno, ker če drugega ne, nakazuje na probleme, s katerimi se lahko soočite kot lastniki psov. Ampak kot vidite, ste večinoma krivi sami s svojim pristopom do psa.
LP
booris