18. avg 2010 19:15
Marmelada brez želirnega sladkorja in brez vseh dodatkov:
Jaz takole kuham marmelado: Na 1 kg sadja vzamem 70 ali 80 dag navadnega sladkorja. Dam v lonec za en dan. Večje kose sadja razrežem, manjše ne.Stoji na pultu, le premešam večkrat. Do naslednjega dne se sladkor sam stopi.Naslednji dan postavim na štedilnik, kuham pol do ene ure, spasiram s palčnim mešalnikom,kuham spet ene pol ure.Ko kanem malo marmelade na porcelanast krožnik in ta ne steče,je končana.Če se mi zdi , pa še malo kuham. Plastičen lijak prelijem s to marmelado ,s tem "razkužim" zajemalko in lijak. Kozarce in pokrovčke v vroči pečici segrevam vsaj 10 minut na 100 stopinj celzija in jih tako steriliziram. Vročo marmelado nalivam v vroče kozarce. Potem jih kar nekaj dni "opazujem" če se ni marmelada pokvarila. To bi vedela če bi se kakšna plesen videla.Marmelada se še ni pokvarila. Če pa sem naslednji dan ugotovila,da je marmelada res preredka,sem jo preprosto zlila v lonec,še malo povrela in spet nalila v čiste sterilizirane kozarce.
Ko kuham marmelado iz črnega grozdja-jo po pasiranju še precedim skozi večje kovinsko cedilo z manjšimi luknjami, kajti peške po pasiranju s paličnim mešalnikom ostanejo cele.
Če pa sem kdaj naredila pregosto marmelado,sem jo pred uporabo "razredčila" z rumom za kakšno rolado...