Mi lahko kdo svetuje, kako se pripravi kutinova marmelada? Se lahko meša še s kakšnim drugim sadjem? Se iz kutin lahko pripravi še druge jedi?
Sončen pozdrav s Primorske.
nen
Mi lahko kdo svetuje, kako se pripravi kutinova marmelada? Se lahko meša še s kakšnim drugim sadjem? Se iz kutin lahko pripravi še druge jedi?
Sončen pozdrav s Primorske.
nen
4. okt 2003 12:52
Recept vzet iz knjige Čar marmelad (Alain Furet), v slovenskem jeziku izdala založba Valenovak! Potrebuješ: približno 1,3 kg kutin za 1 kg sadne sredice 750 gr sladkorja (jaz ga dajem po okusu, ne maram prevec sladke, mešam želirni sladkor in navadni) Potek: Kutine olupimo, jih prerežemo na polovico, odstranimo peščišča in jih skrbno zavežemo v bombažno culico. Kutinove polovice narežemo na kockice in jih damo v kozico. Prilijemo 1 l vode, dodamo culico s peščišči, pristavimo da zavre, in nad živahnim ognjem kuhamo 30 minut. Medtem s penovko stalno mešamo. Kutinove kockice ne smejo biti ne pretrde ne premehke. Odstranimo culico s peščišči, kutine pa stresemo na solatno cedilo, ki smo ga prekrili z bombažno tkanino in postavili v stekleno posodo. Pustimo, da se 20 minut odceja (sok, ki se je nabral, lahko uporabimo za pripravo želeja). V kozico za kuhanje marmelade damo sladkor in 4 dl vode, pristavimo da zavre in nato kuhamo do 114 stopinj C! Sladkornemu sirupu dodamo odcejene kutinove kocke, in ko vse skupaj ponovno zavre, kuhamo nad živahnim ognjem 20 minut. S penovko pridno mešamo, da se kutine ne bi prijele. Kozico odstavimo, z marmelade poberemo pene in jo še enkrat premešamo. S pomočjo širokega lija in zajemalke damo kutinovo marmelado v kozarce, jih zapremo in steriliziramo. Upam, da recept ni preveč "zakompliciran"! Vračam deževne pozdrave z okolice Ljubljane, Maja
4. okt 2003 13:20
Maja hvala. Res sem mislila, da bo vse skupaj malo bolj enostavno. Pozdravi s trenutno še sončne Primorske. nen Sporočilo je spremenil(a) nen dne 04. okt 2003 13:21:17
6. okt 2003 18:13
Našla sem še en recept, ki je misleč po prebranem malo lažji! Dobro zrele kutine umij, razreži na štiri dele in odstrani pečke; nato jih zmečkaj v sopari, za kar je potrebno 1 1/2 do 2 uri. Potem jih pretlači, stehtaj sok ter vzemi za 1 kg soka 80 dag sladkorja, ga gosto skuhaj, zmešaj vanj sok ter kuhaj in vročo marmelado shrani v segrete kozarce. Upam, da bo ta kaj bolj enostavna! Pa hvala za informacije o kakiju, sem se danes že pozanimala, bo treba kar ponje, jih je res bolj malo in kar hitro zginevajo! lp, maja
17. okt 2003 15:05
Res ne vem, zakaj je treba tako komplicirati s kutinovo marmelado ! Jaz sem zrele kutine enostavno narezala na manjše koščke, dodala malo sladkorja in dala v AMC posodo na majhen "ogenj". Po približno dveh urah (pomešala sem mogoče 1 x ali 2 x) sem z narejeno marmelado napolnila vroče kozarčke. Proti koncu kuhanja sem dodala le dve rezini oprane limone. Marmelada je odlična, s koščki kutine, ki pa so mehki in lepe, oranžne barve. Lep pozdrav, DanicaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Špageti z brokolijem in prepraženimi drobtinami z inčuni
Rezanci Barilla s slanino in gobami