Karizma

neznan uporabnik

tema odprta - 4. avg 2010 11:52 | ogledi: 5.604 | odgovori: 11

Danes smo se na hitro spričkali. Med pogovorom je nekdo omenil karizmo in potem je nastal kaos. Nekateri so trdili, da se nekdo rodi s karizmo in potem karizmatično deluje na vse, drugi so trdili, da je karizmatičnost stvar percepcije, tretji so trdili, da smo vsi lahko karizmatični, če se le odločimo za to (?)....

....jaz sem bila modro tiho, ker o tem pojma nimam.

Me pa zanima, kaj o tem menite vi? Poznate koga, ki je karizmatičen? Je kdo od vas karizmatičen? Ali je karizma breme ali prednost?

Kateri so kriteriji za karizmatičnost? Je pomemben časovni, zgodovinski okvir, v katerem je lahko nekdo karizmatičen ali pa ne?

Ali lahko karizma nekoga zamegli zdravo presojo pri drugih, ki niso karizmatični?

Ali se da s skrivnostnostjo zblefirati karizmo?

Ja, ja, saj vem, da je čas kislih, a jesen se bliža

japaja

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

4. avg 2010 12:15

japaja je napisal/a:
Kateri so kriteriji za karizmatičnost?
Pozdravljena, vem, da je čas kislih kumaric :), ampak to vprašanje me je spomnilo na eno drugo vprašanje: "Kako vemo, da je neka ženska prava dama?" In potem so ljudje odgovarjali: - po njenem obnašanju - po načinu njenega govorjenja - po tem, kako drži v rokah pribor - po tem, kako je uglajena.. itd.. itd.. Pravilen odgovor se je glasil: pravo damo spoznamo po tem, kako se drugi ljudje obnašajo do nje. Torej bi nekaj podobnega veljalo za karizmatičnega človeka: to je tisti, ki mu ljudje sami od sebe sledijo in ki v njem prepoznavajo neko veličino, čeprav na prvi pogled morda ni vidna. Karizmatičen človek je lahko po naših človeških merilih tako dober kot slab - ljudje v njem čutijo notranjo moč, ki pa je seveda lahko tudi destruktivna, ampak mu vseeno sledijo. Če pa se samo delaš "karizmatičnega", te po moje ljudje hitro razkrinkajo. V smislu: lahko imaš za norca enega človeka za malo časa, ne moreš pa imeti za norca veliko ljudi na daljši rok. Upam, da nisem preveč "zakumaričila"....:::))) Lep dan vsem, Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. avg 2010 12:50

Se mi ne da iskati po sskj (bo to naredil ežoj) Ko govorimo o karizmi, govorimo o lastnosti človeka in to je, da ima človek sposobnost, da že s svojo prezenco pritegne ostale ljudi in zaradi tega si ga pač lažje zapomnijo, jih lažje v kaj prepriča itd. So ljudje, ki, ko stopijo v nek prostor, ga preprosto napolnijo. Pa jim ni treba storiti nič, ni treba niti govoriti, če pa slučajno spregovori, se takega človeka posluša. To je lastnost, ki jo človek prinese s sabo na svet. Večina je ne prinese. Saj to se vidi že zelo zgodaj. Eni otroci so vedno neformalni vodje skupine, ostali jim sledijo. Ene ljudi si zapomniš, druge pozabiš. Sicer je pa tako: človek se mora naučiti igrati s tistimi kartami, ki jih ima in naj ne frčka časa z objkovanjem zaradi kart, ki jih nima. Tko je shvatio, shvatio je. Vendelina jr.

neznan uporabnik

4. avg 2010 13:22

Oh ja, ugotavljam, da so najbolj pomembne neoprijemljive stvari, nekupljive stvari ("Eno kilo karizme, prosim?"), nepokvarljive stvari... (ne bom več šparala za jahto, je ne rabim press).. japaja

neznan uporabnik

4. avg 2010 13:27

Uf, zdajle, ko sem videla, kaj sem napisala, mi je padla ideja: Ta teden ne, ker bo slabo vreme, ampak naslednji teden si bom en dan vzela čas in šla po trgovinah. Kupovala bom karizmo. Pa da vidim, hehe.. japaja

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

4. avg 2010 13:46

Meni zelo pri srcu gospa in dama Ana Nuša Kneževič, o tej stvari pravi takole: "Karizma je dana, karizmatičnega obnašanja pa se je moč priučiti. In priučeno karizmatično obnašanje ni moteče - za razliko od ‚priučene’ spolne privlačnosti, ki se opazi in je videti žalostno cenena. Ženski, ki tega nima po naravi, ne more pomagati še tako ozko in kratko krilo ter nakazana globoka soteska." Drugače poznam nekaj res zelo karizmatičnih oseb (morda bi lahko napisala kar Oseb) in lahko rečem, da bi z lahkoto zameglile zdravo presojo pri drugih. Ampak ta prave Osebe tega ne delajo (namenoma). Jih je pa z užitkom poslušati ali preprosto biti v njihovi bližini. In tega se ne da blefirat. strelka

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

5. avg 2010 0:37

SSKJ pa pove takole:

karízma tudi harízma -e ž (i) rel. nadnaravna sposobnost, dana posamezniku zlasti v korist drugih: imeti, prejeti karizmo / karizma zdravljenja

karizmátičen tudi harizmátičen -čna -o prid. (á) nanašajoč se na karizmo: karizmatična oseba / karizmatični dar

Glih tolk, ker še ni Ežoj napisu. Mrbit je pa na dopustu.

Matjaž

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. avg 2010 9:57

S karizmo se rodiš, tako da jo imaš ali pa nimaš.Vse to in še več ste itak že napisali,tako da japaja, prihrani si pot in denar, pa pojdi raje v Atlantis malo plavat! naor

neznan uporabnik

5. avg 2010 11:21

No, lepo, da smo malo poklepetali. V Atlantis bi jaz še šla, Naor, a moji karizmi tam ne paše. Greva midve rajši na Podpeško jezero, je že sama pot do tja preko Ljubljanskega barja karizmatična.. japaja

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

5. avg 2010 11:53

Jaz sem karizmo imela, res sem jo imela rada. A prišel je čas, da svoj prvi avto prodam in zdaj sem že pet let brez karizme - pogrešam jo. ;-) Dobrojedka Sporočilo je spremenil(a) Dobrojedka dne 05. 2010 12:37

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

5. avg 2010 12:06

Se mi zdi po prebranem, da bi malo prenagosto podelili karizmo med ljudi. Če predpostavimo, da je imel karizmo Kristus, ki je aktualen še po 2000 letih, potem tisti, ki je zgolj priljubljen v soseski, še ni karizmatičen. Dobrojedka, ! sara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti