12. dec 2010 16:50
Kaj pa pohanje...?? Ste že poskusile v AMC? Jaz sem kar malo dvomila, da bi res lahko uspelo..tako brez maščobe. Najprej je bilo problem najti svetovalca, ki bi bil pripravljen to narediti na partiju. Vsak je rekel, da se pohati da, ko je bilo treba, je pa naredil kaj drugega. Potem sem le odkrila enega...pravzaprav dva. Prvič sem jedla purana. Meso zelo sočno, kar je bilo pa okrog je bil okus kot skorja od kruha. Mojih pripombam so odgovorili, da za polnejši okus dno posode malce pokapljaš z oljem. Naslednjič je bilo več sreče. Tokrat je bila svinjina. Brez dodane maščobe. Res odlično. Ker pa sem želela videti razliko je svetovalec v drugi peki dodal malo olja, ampak ni bilo tako dobro kot brez maščobe - pravzaprav je imelo okus po zažgani maščobi.
Seveda sem poizkusila tudi doma. Prav brez maščobe se mi ni lepo zapeklo in so ostale sledi surovih drobtin, zato sem prišla do zaključka da je svetovalec verjetno dal malo olja že v jajce pri paniranju, ker sicer ne bi mogel doseči lepo obarvane zapečenosti. Na dodajanje olja pri vsakem paniranju pozabim zato sedaj delam tako:
Spaniram zrezke. Da se pri AMC zrezkov pred pripravo ne tolče, to verjetno veste.
Posodo NE segrejem do prve rdeče črte (kot svetujejo), ampak le do polovice tistega območja. Kanem žlico! olja. Če je posoda ravno dovolj segreta se olje kar razprši po posodi(dokler sem posodo preveč segrela, se je olje pokadilo in se je takoj začelo žgati- tako kot na partiju).
Položim panirane zrezke, malo potlačim in v prikriti posodi pečem na tempareturi okrog prve rdeče črte ali malo čez.
Po približno petih minutah obrnem in popečem še na drugi strani (posoda je še vedno zadosti mastna, da se lepo zapeče).
Če delam več porcij, med vsako peko s serveto obrišem drobtinice, ki so ostale na dnu iz posode, ponovno dodam žlico olja in postopek ponavljam...Seveda si ne predstavljam, da bi tako pohala večje kose (naprimer piščanca), pri zrezkih se pa odlično obnese. Pa naj bo puran, govedina ali svinjina. nisem pa še poskusila z zelenjavo.
Sedaj se bodo oglasili nasprotniki AMCja in rekli, da oni tako pohajo v pečici. Tudi jaz sem delala tako, vendar koliko elektrike sem porabila! In razlika v okusu je neprimerljiva. V AMC meso ostane zelo sočno in paniranje ravno dovolj mastno oziroma nemastno.