Amc posoda

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

4. avg 2010 19:07

Oh, AMC, odkar jo imam (poročno darilo), ne znam več kuhat klasično Jaz s SQ kuham praktično vse, klasično belo primorsko polento, riž, juho, golaž, ma ni da ni. Edino testenine kuham še vedno navadno, ker mi je lažje, pa tudi skuhajo se itak hitro. Ne uporabljam maščobe sploh, golaž kuham, kot je sivakoba omenila zgoraj, le da jaz ne uporabljam SQ-ja potem, ko dodam moko. Za juho porabim vsaj pol mesa manj kot pri klasični kuhi (prvič, ko sem kuhala juho s SQ, sem dala klasične količine in skuhala koncentrat ). Nikoli ne izpihujem zraka skozi ventil, ker potem juha ostane motna (po navodilih svetovalke in kuharja na tečaju). S fižolom in ostalimi stročnicami nimam težav. Mlečni riž sem skuhala enkrat, pa se mi je mleko spenilo (ali pa sem poskusila izpihati zrak - ne spomnem se več) in od takrat ga kuham klasično. Na tem tečaju kuhanja sem pa bila in sem dobila ogromno napotkov o postopku in času kuhanja (kako recimo skuhati ričet, vsako stvar posebej, brez namakanja ješprena in fižola). Jaz sem postala prava AMC-navdušenka! In ko bom velika (in bogata), bi si rada omislila še Evrazio (nekaj med klasično AMC kozico in vokom) ter atmosfero.

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

4. avg 2010 19:12

Uh, evrazija, ja, to sem si ogledovala in cedila sline... to bi pa tudi jaz imela.

tjas

tjas  

5. avg 2010 16:10

Nima veze s kuhanjem v AMC posodi, paše pa med prigode o kozicah ... mojo mamo je danes dopoldne po parkingu pod njenim blokom nagovarjal "en temen z velikim beemvejem". Menda so imeli v bližnjem hotelu promocijo AMC, pa mu je ostal en komplet . Mu je šef rekel, naj ga kar šenka kakim revežem al pa penzioneru, ki si jih ne more privoščiti .

Je kar odprl prtljažnik od maminega avtomobila in ji zložil škatle s posodo not, čeprav mu je vztrajno ponavljala, da ona tega noče. Potem pa je začel (valda) "nažigat", da naj mu moja mama da en procent od vrednosti tistega kompleta. Ta en procent bi po njegovih izračunih znesel 300 evrov.

Moja mama mu je tiste njegove komplete napokala nazaj v njegov beemve, je bila pa prav pošteno zgrožena, kaj vse si ne spomnejo lopovi. Še dobro, da je bolj jezne sorte  ženska, tokrat ji je prav prišlo.

tjas

sivakoba  

član od: 29.7.2010

sporočila: 20

7. avg 2010 10:30

.....sorodnica je pa kupila takšne kozice, ki so v bistvu ponaredek AMC. Prišla je na ceno 180 eur, kar navsezadnje niti ni veliko za cel komplet, pa še na indukciji jih lahko uporablja. Seveda tu ni SQ, ampak posodila sem ji mojega in posode lepo zapira. Seveda je predstavnica AMC-ja rekla, da je takšno početje nevarno...da je nekomu razneslo lonec in itd....Po moje le govorjenje na svoj mlin. Vsak se pač sam odloči. Meni za kvaliteto ni škoda denarja, saj bom lonce uporabljala do konca življenja in potem ena plača kolikor daš zanjo ni tako velik strošek...navsezadnje jo zapraviš tudi če si en teden na dopustu. Sicer sem pa danes skuhala ješprenko. Zvečer sem dala močit ješprenj. Danes sem v hladni posodi prepražila zelenjavo, dodala prekajeno meso in ješprenj, zalila in kuhala 15 minut na turbo, ugasnila plin in sedaj čaka zaprto do kosila. To me pa še vseeno zanima....v začetku sem naprimer čebulo za golaž ali zelenjavo za mineštro začela pražit v vroči posodi, pa mi je takoj postalo črno. Nato sem delala po starem in prepražila na maščobi. Sedaj sem pričela pražit v hladni posodi brez dodajanja mačobe, le pikico vode. To se mi zdi najbolj uspešno. Kako naredite to ostali??? Imejte se lepo. sivakoba

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. avg 2010 11:13

sivakoba je napisal/a:
Pozdravljeni....Sem začetnik v kuhanju z AMC posodo.  Za začetek me zanima kako skuhaš klasično polento, ki sem jo običajno kuhala okrog 40 minut. sivakoba

Za polento je škoda uporabljat sequkvik. Če upoštevaš ogrevanje in ohlajanje je enako hitro skuhana pod klasično pokrovko:

- zavrem vodo

- stresem vanjo potrebno količino koruznega zdroba in mešam dokler se ne  zgosti. Gretje na minimum, da ne šprica.

- posolim in še enkrat dobro premešam (v vodo solim le, če je res nujno)

- pokrijem, ugasnem plin ali odstavim iz el. plošče in pustim pol ure. Medtem niti enkrat ne odprem posode in niti enkrat več ne pomešam. Polenta se v AMC, če ni več na gretju, ne prižge.

- odprem, zabelim in serviram. Če polente ne servirate takoj, je treba posodo pustiti rahlo odkrito, sicer se ob robu in na vrhu nabere voda, in polenta dobi  zoprno sladkast priokus (vsaj zame).

Dostikrat pa zabelo, najraje ocvirke,  dam že v vrelo vodo, da se lepo enakomerno porazdeli po vsej polenti.

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

7. avg 2010 13:25

tjas je napisal/a:

... mojo mamo je danes dopoldne po parkingu pod njenim blokom nagovarjal "en temen z velikim beemvejem". tjas

Ej, tale tip je meen srečal že pred H. na Kodeljevem, pa povsem drugje na Štajerskem, pa po naši vasi se je vozil, pa....... skrajno sumljiv tip. No, vse to se je meni zgodilo lani. Očitno še uraduje. Ostalih izkušenj tvoje mame nimam, sem prej prekinila možnost zanje. K sreči.

rimljanka

tjas  

7. avg 2010 14:50

Včeraj sem o enem take patronu brala v kroniki, menda se je na eno gospo nekje v Ljubljani ali Celju fizično spravil, ker ni bila za biznis . Sem prav vesela, da se moji mami ni nič zgodilo.

tjas

sivakoba  

10. avg 2010 14:31

Cila, hvala za nasvet glede polente. Bom poskusila. Kako pa prepražiš čebulo za golaž? Pričneš v hladni ali segreti posodi...dodajaš kaj tekočine ali celo maščobe? sivakoba

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

10. avg 2010 23:32

Sivakoba,bi jas povedala.Prazno,hladno in pokrito posodo postavi na vroče in,ko se premakne kazalec v rdeče polje ,daj not nasekljano čebulo,zlato rumeno zapeči,pa malo zmanjšaj temperaturo,dodaj čisto malo vode,pomešaj in daj not meso.Ni treba dodajat maščobe,daj začimbe,z vročo vodo zalij toliko,da je meso pokrito,pokrij z SQ in ,ko pokrovka zašumi,naj se kazalec premakne v zeleno polje,zmanjšaj temperaturo na najmanj in po25--ih minutah postavi pod hladni vodni curek,odpri in končaj golaž.Maščobo dodajaš na koncu ,ali pa tudi ne. Pa dober tek. zaja zaja

sivakoba  

11. sep 2010 15:07

Ponovno pozdravljeni... Medtem sem kar osvojila kuhanje z AMCjem (in tudi doživela posledice preveč polnega lonca - zamašili so se mi namreč ventili spodnjega dela pokrovke). Opozorilo vsem, ki nabavljate AMC, v kuhinji pa ni prostora za pomivalni stroj. K AMCju obvezno potrebujete pomivalca, da vam vsaj enkrat tedensko očisti ventile. Če seveda kuhate. Menda je pa sedaj na voljo nova linija posode. Jo že kdo pozna? V čem je sprememba? Jaz vem le, da je novi auditherem opremljen z bluetooth, preko katerega (če uporabljaš atmosfero) uravnava tempareturo atmosfere. Očitno je sedaj res prišel čas, da sestavine naložimo v lonec, nastavimo čas kuhanja in narejeno. Je pa ta zadeva sigurno pregrešno draga, zato me zanima: ...če kdo ve ali so ročaji na pokrovkah vsa leta nespremenjeni. Oziroma da vprašam naravnost, ali bo audiotherm izpred približno dvajsetih let(zapiska le, ko doseže začetek kuhanja) deloval na SQ pokrovki izpred sedmih let. sivakoba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti