24. jul 2010 9:01
Na lastni koži sem izkusila, kaj pomeni, če se v rodbini pojavljajo taka vprašanja. Pekel, zagotovo.
Izpodbijanje očetovstva in materinstva ureja Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageup . od 96. do 99. člena.
Za izpodbijanje očetovstva še ni prepozno do 5 leta starosti otroka, kasnjeje pa je še en postopek, zaradi katerega ta tistem CSD že leta razmišljajo, da bi me ustrelili, ker sem jih spravila v kašo, da " za povedati ni moč".
Žal na CSD kot ga poznam jaz, pravi moji prijateljici socialna delavka, da "se večinoma izkaže, da je dvom upravičen". Tip, ki je pri 16 letih otroka, za katerega je bilo potrebno vsake mesec izpuliti preživnino, mi je na srečanju povedal, da je njegova žena trdila, da hčera ni njegova. Malo je manjkalo, da ga nisem prijela za kravateljc in mu eno primazala, da si sploh upa dvomiti o očetovstvu. In da ga bom stresla iz gat, če še enkrat ne plača preživnine. Dala sem mu tudi eno krasno fotografijo hčere, s katero ni imel stika, in je potem plačal nekajkrat. Potem pa spet ne, ker je delal na črno kot s.p., potem pa so te kure tudi zamečkale pri izršbi na hišo, iz katere se je moral izseliti. Seveda smo ga ovadili zaradi neplačevanja, pa se je spet zaradi šlampastega tožilca izmazal. To je ena od zgodb, kake teževa predstavlja dvom v očetovstvo.
Takrat sem peverjala tudi postopek: na Medicinski fakulteti, upam, da sem si zapomnila, opravijo pregled krvi vseh vpletenih. To ne stane veliko, takrat je bilo kakih 100 DEM. Postopki z DNK so dražji, vendar so mi povedali, da je že pri primerjavi krvi hitro gotovo.
Gre za umazano zadevo, ki zelo prizadene mater in tudi ostale, ki spremljajo dogajanje. O rodbinski sramoti, čeprav je tudi opisan primer rodbinski, ki bo še dolga leta odmevala v nekem vaškem okolju, ne bom pisala, povem le lahko, da je moja babica pokleknila pred tistim kretenom, da naj neha. Od takrat je minilo že 35 let, mene pa ima, da bi se vsakič, ko ga slišim in vidim, pa ga moram, da bi se zakadila vanj.
Mislim, da sem odgovorila na vprašanja, ki te zanimajo.
Je pa to huda obtožba, ki kaže na to, da je narobe še mariskaj. Ima pa ženska tri otroke, za katere ne bo hotel plačevati preživnine in prihodnost, ki ji ne zavidam.
Včasih bi se moral kdo od piscev ugrizniti za vse prste na roki, da ne bi napisal nesramnosti, ki sem jih prebrala zgoraj.
Nenazadnje, koliko od vas pa bi lahko brez izdatne pomoči napisalo moj odgovor in pomagalo, ne OCENJEVALO situacijo, za katero vas ni nihče ni prosil.
F r i n a