Kuhanje na indukciji

takra  

član od: 29.12.2009

sporočila: 1

tema odprta - 20. jul 2010 19:09 | ogledi: 11.483 | odgovori: 11

Dan, prosim za nasvet kje naj dobim (baje da se da) neko ploščo, ki se da na indukcijsko kuhališče, ki omogoča kuhanje v "navadni" posodi. Doma pri nas je namreč velik problem kuhanje kave za eno osebo. Imamo vse 4 indukcije in na tem lahko uporabljam samo večjo džezvo (manjše ne sprejme) in je pravz zoprno. Kuhanje kave ima tudi svoj čar, majhna dzezva za eno osebo ali dve in ne tista za ogromna, da je z vodo komaj dno pokrit. Če kdo ima to pločico naj mi prosim javi kako jo dobiš!!

Hvala, Takra

takra

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. jul 2010 10:39

takra pozdravljena, vpišeš se na kulinariko pa šele sedaj prvi post, pa še to, noben ne odgovori.. Ja kaj češ, tudi to se zgodi.

Glede tvojega vprašanja, sem mal počakal, če ti bo kdo odgovori, ko vidim da ni nič, ti bom pa jaz.

To, s kuhanjem kave za eno osebo je res problem, jaz imam enak ( problem ), sicer tudi zaradi tega zagovarjam štedilnik 2+2. Drugač, jaz kuham v enemu malemu lončku premera 9 cm, navadnem emajliranem.

Glede čarov pri kuhanju kave se tudi strinjam, pa kaj čmo, en davek napredku tudi mora bit ( kako je šele bilo glede čarov kuhanja kofeta pred leti, ko je nekdo zamenjal kuhanje kave na odprtem ognju s čim drugim ).

Za tisto ploščico o kateri sprašuješ  še nisem slišal. Sam sem naredil poskus s ploščico, ki sem jo sam naredil, velikosti nekje minimalne, kot mora bit za indukcijo in poskusil skuhat kavo v navadni džezvi ( od nerjavečega jekla ), pa ni šlo. Kuhalnik se izključi in javi napako, da je pregreto, tako, da mislim, da to s ploščico ne bo šlo.

ežoj

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

21. jul 2010 13:13

Meni sprejme navadno emajlirano EMO džezvo z 9cm premera. Polna džezva je za 2 "konkretni" kavi, oz. 4 espresso skodelice. Ali ti je res tako velik problem skuhati samo pol džezve? Sama namreč kavo zase kuham na ta način in niti pomislila nisem, da je to problem. Še naliva se laže. Lisa

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. jul 2010 13:48

Pred nekaj leti sem imela prenosni indukcijski kuhalnik, kjer se je dalo skuhati kavo ali pač kaj drugega, kar ni bilo v orto posodi, če si na kuhalno površino položil kos pločevine ali pa kakšen star železen pisker, nanj pa đezvico.

Zdaj imam že četrtega in na zadnjih treh (izpoplnjenih?) modelih to ne deluje, še več, tudi litoželezna plošča za peko na žaru povzroči, da se kuhalnik izklopi in tarna, da je pregret (a jaz pa nisem pri tej vročini).

Sem pa danes poskusila in sem na kuhalnik postavila lonec napolnjen z vodo, vanj pa đezvo. Deluje, ampak voda v đezvi zavre šele čez kakšne pol ure.

Torej, če imaš čas in potrpljenje gre, ampak po moje je bolj pametno, če si nabaviš železno đezvo.

Emajlirane so čisto poceni in simpatične.

nola

sonic  

član od: 1.3.2006

sporočila: 319

21. jul 2010 16:22

takra je napisal/a:
Dan, prosim za nasvet kje naj dobim (baje da se da) neko ploščo, ki se da na indukcijsko kuhališče, ki omogoča kuhanje v "navadni" posodi. takra

Take plošče imajo v rutarju. V bistvu je okrogla železna plošča z ročaji, ki se ne grejejo.

sonic

anndreja  

član od: 16.8.2006

sporočila: 52

21. jul 2010 19:17

Že dve leti kuham na indukcijo. Za kavo imam majhne džezve, Emo Celje na dnu je številka 4 in na eni pet, premer manjše pa je 7cm. kava se kuha hitro in brez problemov. Džezve sem kupila v industrijski prodajalni Emo Celje, med posodami ki jih prodajajo na kile. Kila take posode stane 4 do 5€, malo pogledaš da niso poškodovane, moje imajo samo barvne napake. anndreja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

21. jul 2010 20:55

Danes sem bila v tej trgovini, dobro je založena, vredna ogleda in kakega nakupa.

rimljanka

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

21. jul 2010 23:00

Problem vmesnih plošč je v tem, da nanje postavljamo premajhne posode. Vloga teh "vmesnikov" je prenesti toploto naprej na navadno posodo. Če na takšno vmesno ploščo, na primer premera 20 cm, postavimo džezvo s premerom vsega 5 ali 7 cm, je odvzem toplote premajhen in "vmesnik" se pregreje, avtomatika to zazna in javi pregretje. Te vmesne plošče razmeroma dobro delujejo le v primerih, ko je odvzem toplote z njih primeren, torej ima posoda na njej vsaj enak premer ali večjega in je tudi ustrezno polna. V vseh drugih primerih se bo vmesna plošča pregrela. Bistvo pa je po mojem drugje. Kdor se ne more ločiti od ena A, super truper famozne posode, ki ima eno samo napako, da ni za indukcijsko kuhališče, potem naj takšnega kuhališča ne kupuje. Vmesne plošče in podobne rešitve so samo pesek v oči za dobiček trgovine. Če je džezva premajhna, da bi jo kuhališče zaznalo, se je s tem pač treba sprijazniti in poiskati večjo džezvo. Ampak mislim, da ni težava samo v velikosti, ampak tudi v materialu. Morda bi džezva iste velikosti, ampak iz primernega feromagnetnega materiala delovala prav dobro. Stare emajlirane džezve so odlične v tem pogledu. LP Boris booris

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. jul 2010 23:44

A veš Booris, saj je meni tudi v teoriji vse bolj ali manj jasno, In sem bila s svojim prvim kuhalnikom, ki je očitno tudi zastopil teorijo,  nadzadovoljna.

Zastopim tudi vlogo vmesnikov in pristanem na to, da sem imela pač vegasto pločevino, pa ukrivljeno dno stare kastrole itd.

Ampak že tatretji kohar mi ne vzame več litoželezne plošče, ko jo dobro zagreje, se vsaja da je pregret in izklopi.

Se ne jezim več ku tolko, imam te koharje za po vrtu in njivi itd., ampak si pa predstavljam, kako se  je dvignil pritisk marsikomu, ki se je odločil zamenjati sistem.

Emo je pa zakon.

nola

thinkblue  

član od: 9.1.2003

sporočila: 20

22. jul 2010 12:05

Imam Gorenjev indukcijski štedilnik (vse štiri plošče) in na njem kuham kavo za eno osebo v džezvi s premerom 5cm brez problema ... lp, TB Thinkblue

Ava  

član od: 28.3.2006

sporočila: 283

22. jul 2010 13:48

Jaz pa sem zadevo rešila takole: v majhno džezvo nalijem vodo za kavo, v malo večji pisker oz. večjo džezvo pa vodo za čaj (takole midva pijeva zjutraj) in dam obe posodi na eno "rinko" pa dela (ker samo mala džezva "ne prime"). Znajdi se, če imaš malo domišljije, kajne? Lep dan želim

Ava

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti