20. jul 2010 6:05
Podobno kot predhodnice:
stročji fižol, cvetačo, grah, por, bučke, papriko, korenček- očistim, narežem na primerne koščke, kocke, ali natrgam na cvetke in zamrznem. Tudi petršilj (list in korenino) ter zeleno (list in gomoljf) zamrznem. Zamrznem tudi na kocke narezano repo (za sladko repo) in kolerabo.
Iz paradižnika, paprike, melancan, bučk, korenčka in čebule pripravim omako za testenine, ki jo tudi zamrznem. Nekaj paradižnika popražim na čebuli in prepasiram ter dam v zamrzovalnik. Zadnje dvoje bi lahko tudi v kozarčkih pasterizirala in pustila v kleti, toda meni se zdi da dobi tak čuden okus, pa se ne pokvari, samo sčasoma se spremeni.
Blanširam pa ohrovt in zelje (ta spomladanski mi je letos čudovito obrodil).
Stročji fižol sem včasih tudi vlagala v kis in potem samo še malo olja in česna in solata je tu. Sedaj ga rajši svežega zamrznem.
Pripravim tudi mešano solato in če je sreča z rdečo peso, vložim tudi to. Pa kumarice in papriko vložim v kis.
Od sadja vložim breskve, marelice, višnje in češnje. Skuham marmelado iz marelic in sliv, včasih tudi breskev in mešano. Sadja, razen jagodičevja, mogoče višenj in marelic ne vlagam.
Z leti pa sem ugotovila, da vseh teh vložnin ne pojemo, ker nam je bolj všeč sveža zelenjava, zato vsega ne počnem vsako leto, včasih kakšen kozarec ostane tudi za naslednje leto, ker sem imela do sedaj srečo z zapiranjem kozarcev. Včasih tudi kaj kupim v kakšni akciji.
Vložim, če imam doma in še to po nekaj kozarcev, kolikor se porabi. Sicer raje kupim kakšen kozarec več v kakšni akciji.
Malo premisli, kako kuhate, koliko zelenjave porabite in na kašen način vam je najbolj všeč in to nato pripravi. Po mojih izkušnjah se raje izogibaj zeliščem in raznim preveč specifičnim začimbam, preden daš stvari v zamrzovalnik, ampak vse to uporabi, ko boš zelenjavo pripravila.
tedyka